Περίπου 300 ξένες πετρελαϊκές εταιρείες έχουν μέχρι σήμερα χτυπήσει την πόρτα του ΥΠΕΚΑ εκδηλώνοντας ενδιαφέρον σχετικά με τα σεισμικά δεδομένα των ερευνών για υδρογονάνθρακες της νορβηγικής PGS σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη.
Πρόκειται για έναν αρκετά μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων, όπως προκύπτει από πηγές του ΥΠΕΚΑ, που δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες ότι μέσα στο προσεχές διάστημα κάποιοι απ' αυτούς θα προχωρήσουν στην αγορά των σεισμικών δεδομένων και εν συνεχεία θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς που σχεδιάζει να προκηρύξει εντός του 2014 η ελληνική κυβέρνηση.
Η κινητικότητα στον τομέα των ελληνικών υδρογοναθράκων αναμένεται να αυξηθεί μετά το Μάρτιο-Απρίλιο, οπότε και το ΥΠΕΚΑ αναμένεται να έχει παραλάβει από τη νορβηγική PGS τα αναλυτικά αποτελέσματα από την ερμηνεία των σεισμικών ερευνών, προκειμένου αμέσως μετά να ξεκινήσει η διαδικασία προετοιμασίας των σχετικών διαγωνισμών.
Η ερμηνεία των δεδομένων βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, και στο υπουργείο τηρούν σιγή ασυρμάτου σχετικά με τα πρώτα συμπεράσματά της, παραπέμποντας στην ολοκλήρωσή της. Μόνο όταν θα έχει τελειώσει, θα μπορεί κάποιος να μιλήσει με κάποια σχετική βεβαιότητα για το αν υπάρχουν απολήψιμα αποθέματα στις ελληνικές θάλασσες ή όχι, και αν αφορούν πετρέλαιο ή και φυσικό αέριο, κάτι που φυσικά θα αποδειχθεί μόνο με την εξόρυξη.
Εντονη κινητικότητα
Σύμφωνα πάντως με πηγές του ΥΠΕΚΑ, ενόψει της ολοκλήρωσης της ερμηνείας από την PGS, και σε συνέχεια των πρόσφατων συνεδρίων σε Μαδρίτη, Λονδίνο, Ηράκλειο Κρήτης και Αθήνα, το ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές των δεδομένων, αυξάνεται.
Ενδιαφέρον που έχει κορυφωθεί έπειτα από τις παρουσιάσεις των πρώτων επεξεργασμένων στοιχείων της PGS, με συνέπεια πολυάριθμες πετρελαϊκές εταιρείες να έχουν απευθυνθεί τόσο στη PGS, όσο και στο ΥΠΕΚΑ, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες.
Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδόν 300 εταιρείες έχουν χτυπήσει την πόρτα του ΥΠΕΚΑ εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους.
Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συνέβη τον Νοέμβριο στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Αμερικανικής Ενωσης Γεωλόγων (AAPG) όπου και έγιναν τρεις παρουσιάσεις για τα ευρήματα κυρίως στο Ιόνιο, και όπου έδωσαν το παρών περισσότερα από 150 στελέχη εταιρειών από 40 μεγάλες εταιρείες του χώρου της έρευνας και παραγωγής πετρελαίου.
Πριν το συνέδριο της Αθήνας, το ενδιαφέρον για την προσπάθεια της κυβέρνησης να ανοίξει η αγορά πετρελαίου ήταν μάλλον περιορισμένο και μόλις δύο εταιρείες (Ελληνικά Πετρέλαια και Total) είχαν καταβάλλει τα περίπου 5 εκατ. δολάρια που ζητούσε η PGS για τη διάθεση του συνολικού πακέτου δεδομένων σεισμικών και γεωλογικών καταγραφών.
Σημειώνεται πως μέσα στον Ιανουάριο θα τεθεί σε λειτουργία και το λεγόμενο data room στο ΥΠΕΚΑ, όπου οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πρωτογενές υλικό της έρευνας.
Αντίστοιχοι χώροι θα λειτουργήσουν στο Όσλο, το Λονδίνο και το Τέξας, όπου και διατηρεί γραφεία η νορβηγική εταιρεία.
Τα συγκεκριμένα data room θα λειτουργούν ως «κράχτες» με στόχο οι ενδιαφερόμενες εταιρείες να λάβουν την οριστική απόφασή τους επενδύοντας στην απόκτηση των δεδομένων.