Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Μνήμη και διατροφή/Πρόληψη αλτσχάιμερ.

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014   10:58:00 μ.μ.


Μνήμη και διατροφή Μνήμη και διατροφή/Πρόληψη αλτσχάιμερ.Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο Archives of Neurology, υποδεικνύει ότι η κλασική μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ξηρούς καρπούς, ψάρια και λαχανικά, περιορίζει δραστικά τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το κλειδί βρίσκεται στον συνδυασμό των θρεπτικών συστατικών που εμπεριέχονται στις συγκεκριμένες τροφές.


Υπάρχουν τροφές που φέρονται να ενισχύουν τη λειτουργία της μνήμης. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε βιταμίνες C, Β12, Β6, Ε, θειαμίνη, σίδηρος, ω-3 λιπαρά οξέα καθώς και ορισμένα από τα απαραίτητα αμινοξέα.
Η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών δίνει στον οργανισμό μας τις απαραίτητες δόσεις από τα παραπάνω συστατικά αλλά και πολλά άλλα εξίσου χρήσιμα. Με τον απλό αυτό τρόπο, τρώγοντας δηλαδή πολλά φρούτα και λαχανικά, βελτιώνουμε τις μαθησιακές ικανότητες και τη μνήμη μας.


- Πιθανότατα, το πράσινο τσάι που είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, προστατεύει τον εγκέφαλο συνολικά και ειδικά τη μάθηση και τη μνήμη. Τελευταίες έρευνες αναφέρουν τις ίδιες ιδιότητες και για το δικό μας, το τσάι του βουνού: Τσάι του (Ἑλληνικού) βουνού, κατὰ τοῦ Ἀλτσχάιμερ!!


Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (γαλακτοκομικά, δημητριακά ολικής άλεσης κ.α.) έχουν τις ίδιες ιδιότητες.
- Γενικά την καλή λειτουργία του εγκεφάλου βοηθούν η ζάχαρη και οι υδατάνθρακες. Η γλυκόζη είναι το «καύσιμο» του εγκεφάλου. Γι΄αυτό κάποιες πολύ επιθετικές πρωτεΐνικές δίαιτες, που μειώνουν κατά πολύ την πρόσληψη υδατανθράκων, είναι βλαβερές και επικίνδυνες.
- Τα ω -3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια, κυρίως στο σολομό, τον τόνο, το σκουμπρί, τον κολιό και τις σαρδέλες, φαίνεται ότι λειτουργούν προστατευτικά του εγκεφάλου και μάλιστα συμβάλουν στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, όπως και τα αυγά, το συκώτι και η σοκολάτα, που περιέχουν χολίνη. Μάλιστα, η χολίνη βοηθά γενικά στην καλύτερη διανοητική συγκέντρωση.


Επίσης, η παχυσαρκία ενοχοποιείται ως ένας παράγοντας εξασθένησης της μνήμης. Από την άλλη μεριά, οι πολύ αυστηρές δίαιτες που μειώνουν την πρόσληψη υδατανθράκων και στερούν πηγές αντιοξειδωτικών όπως το ελαιόλαδο που είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, οδηγούν στα ίδια αρνητικά αποτέλεσματα.
Όλες οι τροφές που δίνουν πολλές άχρηστες θερμίδες και κορεσμένα λίπη μειώνουν γενικά την πνευματική διαύγεια και διανοητική ικανότητα. Περιορίστε λοιπόν το πρόχειρο φαγητό του δρόμου και μειώστε στο ελάχιστο το αλκοόλ.
Δείτε: Τροφές που έχουν μηδενική θρεπτική αξία και υψηλό βαθμό τοξικότητας για το σώμα


ΑΥΓΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ 
Το αυγό έχει υψηλή θρεπτική αξία, είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, ενώ έχει μόνο 70-80 θερμίδες και χαμηλά λιπαρά. Περιέχει πολλές βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α, ποτάσσιο, φολικό οξύ, βιοτίνη και χολίνη. Ένας κρόκος αυγού περιέχει περίπου 300 μικρογραμμάρια χολίνης που είναι ένα σημαντικό συστατικό για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Έρευνες έχουν αποδείξει οτι είναι ευεργετική σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η καθημερινή κατανάλωση αυγών μπορεί να βελτιώσει την πνευματική απόδοση του εγκεφάλου ασθενών με Αλτσχάιμερ και να βελτιώσει την εγκεφαλική λειτουργία ηλικιωμένων με προβλήματα μνήμης.
Δείτε περισσότερα για το αυγό: Άυγό: Φάρμακο ή Δηλητήριο, ανάλογα με τον τρόπο που θα το φάτε. 


Τζίνγκο: Για καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση
Το βότανο μπορεί να βελτιώσει τη ροή αίματος στον εγκέφαλο πράγμα που είναι σημαντικό καθώς γερνάμε. Μπορεί ακόμη να φτιάξει τη διάθεση, να βελτιώσει τη μνήμη και να μειώσει προβλήματα όπως ζαλάδα και εμβοές. Τέλος δίνει περισσότερη πνευματική διαύγεια σε άτομα με Αλτσχάιμερ.
Εφαρμογή: Καταναλώστε ημερησίως περίπου 150-200 mg τυποποιημένου αποστάγματος ή βάλτε σε χυμούς φρούτων 2-3 φύλλα από το βότανο. Μην υπερβάλλετε στις παραπάνω δόσεις γιατί θα σας προκαλέσει διάρροια και νευρικότητα.
Δείτε: Ginkgo Biloba (Τζίνγκο Μπιλόμπα) – Το βότανο της μνήμης!


Χρυσόρριζα (κουρκούμη)
Προλαμβάνει τον καρκίνο και τη νόσο του Alzheimer. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες χρυσόρριζας παρουσιάζουν μειωμένη συχνότητα καρκίνου του μαστού, του προστάτη, των πνευμόνων και του ορθού. Επιπλέον, η κουρκουμίνη βοηθάει στην πρόληψη της εμφάνισης όγκων. Μάλιστα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η ουσία συμβάλλει στην απομάκρυνση των αμυλοειδών πλακών από τον εγκέφαλο – βασική ανωμαλία που παρατηρείται στη νόσο του Alzheimer. 
Τρόπος χρήσης: Ως αφέψημα, σκόνη ή βάμμα.
Τι να προσέξετε: Μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα στο δέρμα.
Δείτε: Κουρκούμη ή κουρκουμάς
Ανάλογες ιδιότητες έχει και το Κάρυ: όπλο, πολυ-δυναμίτης, ενάντια των νόσων εγκεφάλου, καρδιάς, ήπατος και του καρκίνου!


Σαφράν – κρόκος
Ο δικός μας κρόκος ή σαφράν ή ζαφορά έχει βρεθεί ότι καταπολεμά την κατάθλιψη στους ανθρώπους, ενώ μετά από πειράματα σε ζώα αποδείχθηκε ότι επιδρά θετικά και στη μάθηση και τη μνήμη. Επιπλέον μελέτες που έγιναν από το Πανεπιστήμιο Πατρών έδειξαν πως παράγωγα του σαφράν αναστέλλουν τη δράση του ενζύμου ακετυλοχολιστεράση, το οποίο σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Δείτε: Κρόκος «Ανθισμένη» αντικαρκινική βόμβα
και: Πρόζακ ή Κρόκος; Η αρχαία θεραπευτική γνώση επιβεβαιώνεται!


Δεντρολίβανο για τη μνήμη
Τελευταία, πολύς λόγος γίνεται στην επιστημονική κοινότητα με αφορμή το δεντρολίβανο και συγκεκριμένα το καρνοσικό οξύ (carnosic acid, CA) που περιέχει, καθώς αυτό το οξύ φαίνεται να προσδίδει στο φυτό τις γνωστές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Το καρνοσικό οξύ προστατεύει τον εγκέφαλο από τα εγκεφαλικά και τη νευροεκφύλιση λόγω των τοξικών ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες σχετίζονται με τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος Alzheimer αλλά και με τη φυσιολογική γήρανση των εγκεφαλικών κυττάρων. Κατά συνέπεια, δεν είναι τυχαίο που από την αρχαιότητα το φυτό θεωρείται φυσικό ενισχυτικό της μνήμης καθώς δρα αναστέλλοντας τη δράση των τοξικών ελεύθερων ριζών. Επίσης, έχει πλέον δειχτεί πως διεγείρει τη σύνθεση του κύριου νευρικού αυξητικού παράγοντα, του NGF (Nerve Growth Factor), ένας παράγοντας που βοηθά στην αντιμετώπιση της βλάβης και του θανάτου των κυττάρων στη νόσο Alzheimer. Άλλες μελέτες έχουν δείξει τις άμεσες νευροπροστατευτικές δράσεις του καρνοσικού οξέος σε πειραματικά μοντέλα της νόσου Alzheimer, όπου το καρνοσικό οξύ μείωσε τα επίπεδα θανάτου των νευρώνων του ιππόκαμπου σε αρουραίους στους οποίους οι ερευνητές είχαν κάνει ένεση με Αβ-αμυλοειδές, τοξικό πεπτίδιο υπεύθυνο για τη νόσο Alzheimer (Azad et al., 2010). Οι Kayashima και Matsubara το 2012 έδειξαν επίσης την antiangiogenic,( αντιαγγειογενετική) δράση του οξέος, η οποία δρα νευροπροστατευτικά, ενώ έχει επίσης σχετιστεί με τη νόσο του Parkinson, καθώς σε μία μελέτη φάνηκε να μειώνει τα επίπεδα του θανάτου των ντοπαμινεργικών νευρώνων και θεωρείται πως δρα σα σωσίβια λέμβος έναντι των διαφόρων νευροτοξινών (Park et al., 2008).


Οι νευροεκφυλιστικές νόσοι όπως η νόσος Alzheimer, είναι ασθένειες οι οποίες χαρακτηρίζονται από τον εκφυλισμό νευρικών κυττάρων με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η λειτουργία του οργανισμού ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου στην οποία συμβαίνει ο εκφυλισμός. Η νόσος Alzheimer χαρακτηρίζεται από άνοια, δηλαδή έκπτωση των νοητικών ικανοτήτων του ατόμου, κατ’ αρχήν της μνήμης και της κρίσης, του λόγου, της προσωπικότητας με συνέπεια τη σταδιακή έκπτωση της καθημερινής λειτουργικότητας. Η διάγνωση της νόσου τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί θεαματικά και αυτό οφείλεται είτε στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής είτε στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού (συγγενών και γιατρών) σχετικά με το πρόβλημα. Η νόσος αυτή θεωρείται πως είναι ασθένεια που επηρεάζει άμεσα τους συγγενείς των ασθενών καθώς αυτοί επωμίζονται την ευθύνη αυτών και είναι συχνά τα φαινόμενα της κατάθλιψης στα άτομα τα οποία φροντίζουν ασθενείς με άνοια. Η θεραπεία της νόσου δεν είναι ριζική, προσπαθούμε να αναστείλουμε την πορεία αυτής και να ανακάμψουμε την εξέλιξή της, κάνοντας συγχρόνως προσπάθειες για καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών. Η θεραπεία της άνοιας κρίνεται απαραίτητη καθώς στο μέλλον ο αριθμός των ηλικιωμένων που θα πάσχουν, συνεχώς θα αυξάνεται.
Δείτε: Δεντρολίβανο το εξαιρετικό! 
Δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis) για τη μνήμη. 


Δείτε ακόμη: Λάδι καρύδας κατά του Αλτσχάιμερ και άλλων εγκεφαλικών ασθενειών! 


Μωβ φρούτα εναντίον Αλτσχάιμερ, Καρδιοπάθειας και Καρκίνου! 


5 τροφές για δυνατό μυαλό!


Στοιχεία συγκέντρωσα από:
www.mariannavlachou.gr
monoprasino.blogspot.gr
www.cyprusorganics.com





ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ