Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Το άγνωστο φυλαχτό του Αντώνη Σαμαρά!

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014   10:28:00 μ.μ.

Η αποκάλυψη που έκανε στους μοναχούς του Αγίου Όρους και το παρασκήνιο της επίσκεψης

Του Γιώργου Θεοχάρη, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κατανυκτικές στιγμές, με τη συγκίνηση να είναι διάχυτη καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του εκεί, έζησε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στο Αγιον Ορος, το οποίο επισκέφθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, για να πραγματοποιήσει προσκύνημα στην Αθωνική Πολιτεία, στο περιώνυμο Περιβόλι της Παναγίας, κάτι που αποτελεί εμπειρία ζωής για τους περισσότερους.

Ο κ. Σαμαράς φάνηκε να απολαμβάνει ιδιαίτερα τις συζητήσεις του με τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας, εκφράζοντας σε κάθε ευκαιρία τον θαυμασμό και τον σεβασμό του για την ιστορία και την προσφορά των μονών του Αθωνος στην Ελλάδα και την Ορθοδοξία.

ΕΥΛΑΒΗΣ

Ο πρωθυπουργός επίσης δεν δίστασε να κάνει στους συνομιλητές του προσωπικές εκμυστηρεύσεις, όπως για το άγνωστο ακόμα και στους στενούς συνεργάτες του φυλαχτό του. Ο λόγος για μια εικονίτσα της Παναγίας που έχει πάντα μαζί του. Μάλιστα, ο ευλαβής πρωθυπουργός, όπως τον αποκαλούσαν γέροντες του Αθωνος, κατά τη διάρκεια της Διπλής Ιεράς Σύναξης της Ιεράς Κοινότητας στην οποία συμμετείχε, αποκάλυψε το μυστικό του στους ηγουμένους και τους αντιπροσώπους των είκοσι ιερών μονών βγάζοντας από το τσεπάκι του σακακιού του την εν λόγω εικόνα της Παναγίας, ζητώντας τους να το ευλογήσουν.

 Οπως είπε, του την είχε χαρίσει παλιότερα ένας αγιορείτης γέροντας. Ηταν 21 Σεπτεμβρίου του 1990 όταν επισκέφθηκε το Αγιον Ορος ως υπουργός Εξωτερικών, συνοδεύοντας τον μακαριστό Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο. «Από τότε μέχρι σήμερα έχω πάντα μαζί μου αυτή την εικόνα», είπε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στους σαράντα και πλέον μοναχούς που ήταν παρόντες, δήλωση που δημιούργησε ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις.

Εξάλλου, το γεγονός ότι ο Μεσσήνιος πολιτικός είναι βαθιά θρησκευόμενος είναι γνωστό, αφού διατηρεί καλές σχέσεις με αρκετούς ιεράρχες, όπως με τον μητροπολίτη της ιδιαίτερης πατρίδας του, Χρυσόστομο. Παράλληλα, πολλές φορές κάνει τάματα, όπως ήταν και το ταξίδι του στο Αγιον Ορος, την εκπλήρωση του οποίου, όπως έλεγαν συνεργάτες του, σχεδίαζε επί πολλά χρόνια, αλλά ανέβαλλε λόγω φόρτου εργασίας και συνεχών υποχρεώσεων.

ΤΡΟΠΑΡΙΟ

Ιδιαίτερη εντύπωση στον ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσε η θαυματουργή εικόνα του Αξιον Εστί, που φυλάσσεται στο Πρωτάτο. Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς μόλις την αντίκρισε κοντοστάθηκε, προσευχήθηκε και στη συνέχεια προσκύνησε, ενώ άναψε και μια λαμπάδα στη Χάρη της Παναγιάς. Μόνο καλά λόγια είχε, επίσης, να πει για τις χορωδίες των ιεροψαλτών των Ιερών Λειτουργιών, οι οποίοι απέδωσαν με εξαιρετικό τρόπο τα τροπάρια των Ακολουθιών, ενώ δεν παρέλειψαν να υποδεχθούν τον πρωθυπουργό με το ειδικό τροπάριο που ψάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο κ. Σαμαράς άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις κατά το ταξίδι του στο Αγιον Ορος.

Αν και οι αγιορείτες έχουν πάντα αυστηρό κριτήριο για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, ο πρωθυπουργός, όπως συζητείται σε αγιορείτικους κύκλους, σεβόμενος απόλυτα το τυπικό του Ιερού Βουνού, μίλησε στις καρδιές τους, απάντησε εύστοχα στα αιτήματα που δέχτηκε και έδειξε ότι θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να προχωρήσουν χρονίζοντα ζητήματα της Αθωνικής Πολιτείας, που χρήζουν επίλυσης. «Πιστεύω ότι αφήνουμε πίσω μας τις μέρες της δοκιμασίας σιγά-σιγά και η ελληνική Πολιτεία θα μπορεί να ανταποκρίνεται πληρέστερα στο καθήκον της απέναντι στο Αγιον Ορος», είπε ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι ο Αντ. Σαμαράς έμεινε σε κελί που φυλασσόταν όλο το 24ωρο στις Καρυές (εκεί δέχθηκε αρκετές επισκέψεις από μοναχούς που ήθελαν να τον συναντήσουν από κοντά), ενώ οι υπουργοί και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη που τον συνόδευαν κατέλυσαν στη Μονή Ιβήρων. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, πάντως, που συνδέεται στενά με το Αγιον Ορος, επισκέφθηκε και τη Μονή Γρηγορίου, λόγω του πνευματικού του, π. Πανάρετου.

Λύσεις εδώ και τώρα από τον πρωθυπουργό

Στις συζητήσεις που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς με μοναχούς, ενημερώθηκε για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη μοναστική πολιτεία του Αθωνος και τους διαβεβαίωσε ότι θα δοθούν λύσεις, αφού προηγηθεί η εξέταση των θεμάτων από τα αρμόδια υπουργεία σε κάθε τομέα. Ενα από αυτά που συζητήθηκαν ήταν η ενίσχυση της ασφάλειας του Αγίου Ορους. Οπως είπαν αρκετοί μοναχοί, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι κλοπές και οι ληστείες σε κελιά και μοναστήρια και απαιτείται πολλαπλασιασμός των μέτρων ασφαλείας, με την αύξηση αρχικά των ανδρών του Αστυνομικού Τμήματος.

Επίσης, ηγούμενοι μοναστηριών έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την παραβίαση του άβατου. «Πριν από τρία χρόνια λαθρομετανάστριες που είχαν έρθει από θαλάσσης στην Ελλάδα εισέβαλαν χωρίς να το καταλάβει κανείς στο Αγιον Ορος», αποκάλυψε ένας εξ αυτών στον έκπληκτο κ. Σαμαρά. Ο ίδιος, πάντως, υποσχέθηκε ότι θα τους δοθεί ένα ταχύπλοο λιμενικό σκάφος για αυτό τον σκοπό. Εντύπωση προκάλεσε στον πρωθυπουργό και ο προηγούμενος της Μονής Ιβήρων, π. Βασίλειος Γοντικάκης, ο οποίος απευθυνόμενος στον υψηλό επισκέπτη είπε ότι ο ίδιος και άλλοι μοναχοί έχουν σπουδάσει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, όμως διαπίστωσαν πως στο Αγιον Ορος συντελείται μια «επανάσταση εν ειρήνη». Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς προσκύνησε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας και ξεναγήθηκε στο μουσείο της μονής, όπου φυλάσσονται ιστορικά και άλλα κειμήλια μεγάλης αξίας.
parapolitika.gr/
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ