Οι τροφές που βοηθούν κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση της μνήμης έχουν κόκκινο ή μοβ χρώμα. Αυτό συμβαίνει γιατί το φυτοχημικό που τις χρωματίζει, η ανθοκυάνη, είναι το ίδιο φυτοχημικό που είναι καλό για το μυαλό μας.
Μύρτιλλα
Ο μυρτιλλός (είδος μούρου) έχει αποδειχτεί από πολλές μελέτες ότι κάνει θαυμάσια πράγματα για τη μνήμη και τον εγκέφαλο μας γενικότερα. Ηλικιωμένα ποντίκια που ταΐστηκαν με το συγκεκριμένο είδος μούρου είχαν τα ίδια αποτελέσματα σε τεστ μνήμης με νέους αρουραίους. Ο μυρτιλός περιέχει ανθοκυάνη, ένα γνωστό φυτοχημικό που βελτιώνει τη μνήμη. Περιέχει, επίσης, πολλά άλλα φυτοχημικά που μπορούν να συμβάλουν στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου.
Δείτε ακόμη: Μύρτιλλα (blueberries) – Θεραπευτικές ιδιότητες.
Μύρτιλλα: Στη μάχη των ρυτίδων, του καρκίνου, του διαβήτη και για γερό μυαλό!
Μήλο
Τα μήλα περιέχουν υψηλά επίπεδα κερσετίνης, ενός αντιοξειδωτικού, που έχει αποδειχθεί σε πρόσφατες μελέτες, ότι προστατεύει κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ. Αν και υπάρχει και στον καρπό, η περισσότερη ποσότητα κερσετίνης βρίσκεται στη φλούδα. Τα κόκκινα μήλα περιέχουν επίσης στη φλούδα τους και ανθοκυάνη.
Δείτε: Οι ευεργετικές ιδιότητες του μήλου!
Σπανάκι
Μια μελέτη έδειξε πως το τάισμα των ποντικιών με σπανάκι εμπόδισε αλλά και ανέστρεψε την απώλεια μνήμης. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, μια θρεπτική ουσία που πιστεύεται ότι προστατεύει έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ και της απώλειας μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία. Μόλις, μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι, καλύπτει τα δύο τρίτα της ημερήσιας ανάγκης μας σε φυλλικό οξύ.
Δείτε: Σπανάκι: ατσαλώνει τον οργανισμό!
Κρεμμύδι
Τα κόκκινα κρεμμύδια περιέχουν ανθοκυάνη και κερσετίνη. Το κίτρινο και το λευκό κρεμμύδι περιέχει επίσης καλά επίπεδα κερσετίνης. Στην Ινδία τα κρεμμύδια, που είναι βασικό συστατικό της διατροφής, έχουν χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες, ως λαϊκή θεραπεία για την ενίσχυση της μνήμης.
Δείτε ακόμη: Κρεμμύδι, το ταπεινό, κατά ζαχάρου, καρκίνου, οστεοπόρωσης και άλλων πολλών.
Μπρόκολο
Το μπρόκολο περιέχει κερσετίνη και είναι επίσης μια καλή πηγή φυλλικού οξέος.
Δείτε: Μπρόκολο: ένα από τα ισχυρότερα σταυρανθή λαχανικά του πλανήτη μας!
Παντζάρι
Τα παντζάρια είναι μια καλή πηγή ανθοκυάνης και σε φυλλικό οξύ.
Δείτε: Το παντζάρι και οι ευεργετικές του ιδιότητες!
Ο Χυμός Παντζαριού είναι ένα Θαύμα Υγείας!
Σταφύλι
Τα κόκκινα, μοβ και μαύρα σταφύλια περιέχουν κερσετίνη και ανθοκυάνη. Το κόκκινο κρασί περιέχει επίσης καλά επίπεδα από αυτά τα φυτοχημικά, αλλά η υπερβολή στο κόκκινο κρασί μπορεί να εξουδετερώσει τις ωφέλειες. Καλό θα είναι να οριοθετήσουμε την κατανάλωση σε ένα ποτήρι την ημέρα.
Δείτε: Σταφύλι: Τα οφέλη του για την υγεία!
Κεράσι
Τα κεράσια είναι και αυτά μια πολύ καλή πηγή ανθοκυάνης.
Μελιτζάνα
Η μελιτζάνα είναι μια μεγάλη πηγή ανθοκυάνης. Περιέχει επίσης νασουνίνη, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα λιπίδια στις μεμβράνες των κυττάρων του εγκεφάλου.
Βατόμουρα
Τα βατόμουρα ως μέρος της καθημερινής διατροφής μπορεί ενδεχομένως να βοηθούν στη διατήρηση της μνήμης, αναφέρει νέα έρευνα.
Η επισκόπηση δείχνει ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η κατανάλωση μούρων ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσει την απώλεια μνήμης που συνδέεται με την ηλικία.
Δείτε: Oι ευεργετικές ιδιότητες του βατόμουρου!
Δενδρολίβανο
Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το καρνοσικό οξύ, που βρίσκεται στο δενδρολίβανο, είναι νευροπροστατευτική και μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ και σε άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου. Μια μελέτη έδειξε ότι ακόμα και μόνο η μυρωδιά του δεντρολίβανου βελτιώνει τη μνήμη των εργαζομένων σε γραφεία.
Δείτε: Δεντρολίβανο το εξαιρετικό!
Δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis) για τη μνήμη.
Και: Γιατροσόφια: Δεντρολίβανο για συκώτι, τυμπανισμό, πονοκέφαλο, μνήμη και πνευματική κόπωση!
Δείτε ακόμη: Ginkgo Biloba (Τζίνγκο Μπιλόμπα) – Το βότανο της μνήμης!
Τι να «ταΐσω» το μυαλό μου; Αυξήστε το IQ σας!
Πηγή: enallaktikidrasi.com