Τέσσερις στους πέντε Ιταλούς μένουν με τους γονείς τους - Στο 46% το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα
Σχεδόν το 50% των νέων ενηλίκων στην Ευρώπη ζει με τους γονείς του καθώς η οικονομική κρίση που πλήττει πολλές χώρες της γηραιάς ηπείρου, διατηρεί τον ομφάλιο λώρο των νέων με την πατρική εστία.
Στην Ελλάδα το 46% των νέων, ηλικίας 18 έως 29 ετών, ζουν με τη μαμά και το μπαμπά τους... Τα στοιχεία του ευρωπαϊκού ιδρύματος Eurofound, που αφορούν το 2011, δείχνουν για τη χώρα μας μία αύξηση 9 μονάδων σε σχέση με το 2007. Η έρευνα του ευρωπαϊκού ιδρύματος έδειξε επίσης ότι το 49% των νέων Ευρωπαίων ζουν με κάποιου είδους στέρηση (αδυνατούν από οικονομικής πλευράς να έχουν θέρμανση στο σπίτι τους ή επίσης δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν ρούχα).
Τα ποσοστά της στέρησης σημειώνουν τεράστια αύξηση στην χώρα μας - 15 μονάδες- στην Ισπανία είναι αυξημένα κατά 20 μονάδες και στη Βρετανία έχουν διευρυνθεί κατά 10 μονάδες.
Η έκθεση του ευρωπαϊκού Ιδρύματος με έδρα το Δουβλίνο, δείχνει ότι το ποσοστό των Ευρωπαίων, ηλικίας 18 έως 29 ετών, που μένουν με τους γονείς τους ανήλθε το 2011 στο 48%. Σε απόλυτους αριθμούς 36,7 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ηλικίας 18 έως 29 ετών μένουν ακόμη με τους γονείς τους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian» που παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έκθεσης, ελάχιστες είναι πλέον οι χώρες που δεν πλήττονται από το φαινόμενο αυτό το οποίο δεν περιορίζεται στη Μεσόγειο. Αύξηση του αριθμού των νέων ενηλίκων που ζουν με τους γονείς τους σημειώνεται και σε σκανδιναβικές χώρες, όπως η Σουηδία και η Δανία αλλά και στη Γαλλία, το Βέλγιο και την Αυστρία. Στην Ιταλία, σχεδόν τα 4/5 των νεαρών ενηλίκων, δηλαδή το 79%, ζουν με τους γονείς τους. Την ίδια ώρα το ποσοστό αυτό μειώνεται σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Βρετανία.
«Δεν είναι μόνο ο επαγγελματικός κόσμος που έχει αλλάξει, αλλά και η ίδια η κοινωνία. Οι άνθρωποι δεν έχουν μία δουλειά για όλη τους την ζωή, ούτε ζουν σε ένα μέρος για όλη τη ζωή τους», εξηγεί η Αννα Λούτβινεκ, μία εκ των συντακτών της έκθεσης. Για τις Ευρωπαίες, ηλικίας 25 έως 29 ετών, το ποσοστό των γυναικών που μένουν υπό την πατρική σκέπη αυξήθηκε κατά πέντε μονάδες στο 26%, ενώ για τους άνδρες κατά τρεις μονάδες φθάνοντας το 34%.