Παρόντες στη δοξολογία και στην τελετή για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας στη Βιέννη, στην πόλη όπου έγινε το πρωτανάκρουσμα του Γένους, ήταν εκατοντάδες μέλη της Ομογένειας.
Αυστριακοί φίλοι της Ελλάδας και πολλοί εκπρόσωποι των ελληνικών και κυπριακών υπηρεσιών στην Αυστρία, με επικεφαλής τον πρεσβευτή της Ελλάδας, Θεμιστοκλή Δημίδη.
Στην πανηγυρική ομιλία του στη δοξολογία, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος, ο κ. Δημίδης, μιλώντας για τη σημασία της επετείου, τόνισε πως το 1821 αποτελεί για τους Ελληνες, ανυπέρβλητο πρότυπο ανιδιοτελούς προσφοράς και αφοσίωσης σε υψηλά ιδανικά και αξίες.
Εξαίροντας την καθοριστική προσφορά της Διασποράς, υπογράμμισε πως τα μέλη της Ομογένειας συνέδεσαν τον αγώνα για την ελευθερία με την επιμόρφωση και την παιδεία, ενώ με την άοκνη προσπάθειά τους να διατηρήσουν την εθνική κληρονομιά διέδωσαν το ελληνικό πνεύμα, εγκαινιάζοντας την καταλυτική περίοδο του ελληνικού Διαφωτισμού.
Ο Έλληνας πρεσβευτής παρέπεμψε στην Προεδρία που ασκεί η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεχίζοντας, όπως είπε, να αγωνίζεται και να συμβάλει ενεργά στην ειρήνη και στη συνεργασία μεταξύ των κρατών, τόσο σε περιφερειακό όσο και διεθνές επίπεδο, βαδίζοντας στο δρόμο της προόδου με σύμπνοια, και ενότητα, εμπνεόμενη πάντα από τις ακατάλυτες αξίες και τα υψηλά ιδανικά του 1821.
Στον χαιρετισμό του, ο Μητροπολίτης Αυστρίας - Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος, τονίζοντας τη συμβολή του Ελληνισμού της Βιέννης στην Επανάσταση του 1821 διαβεβαίωσε πως και σήμερα οι Έλληνες της Αυστρίας καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η Ελλάδα να αποτελεί και στο μέλλον το φως και τον φάρο του κόσμου.
Ακολούθως, η ομήγυρη με επικεφαλής τους μαθητές και μαθήτριες της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης - του αρχαιότερου εν ενεργεία ελληνικού σχολείου στο εξωτερικό το οποίο γιόρτασε το 2004 τα 200 χρόνια από την ίδρυσή του - κατευθύνθηκε στο μνημείο του Ρήγα Φεραίου, όπου τελέστηκε αρχιερατικό τρισάγιο για τον μεγάλο οραματιστή, πρόδρομο και εθνομάρτυρα όπως και για τους άλλους ήρωες της Εθνικής Επανάστασης.
Στεφάνια στο μνημείο του Ρήγα Φεραίου κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης της Ελλάδας, τα προεδρία των ιστορικών Εκκλησιαστικών Κοινοτήτων της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Γεωργίου, αντιπροσωπεία των μαθητών της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας.