Η κατάσταση στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου στην πλειοψηφία τους διαμένουν οι Ρώσοι, παραμένει τεταμένη.
Οι διαφωνούντες με πραξικόπημα δυτικού τύπου στο Κίεβο κατέλαβαν στις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής τα όργανα της εξουσίας με απαίτηση να διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την παροχή περισσότερων εξουσιών στα πλαίσια της δημιουργίας της ομοσπονδίας στην Ουκρανία. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα, καθώς και τη ρωσική γλώσσα και το ορθόδοξο θρήσκευμα. Οι εθνικιστές και οι ακροδεξιοί όμως που έφτασαν στην εξουσία στο Κίεβο, δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για κάτι τέτοιο.
Τη νύχτα της 8ης Απριλίου στις νοτιοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας άρχισαν να συγκεντρώνονται τμήματα ειδικών δυνάμεων και της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας με συμμετοχή των μαχητών της παράνομης ένοπλης παράταξης "Δεξιά παράταξη ".
Στην επιχείρηση αυτή συμμετέχουν επίσης περίπου 150 Αμερικανοί ειδικοί από την ιδιωτική στρατιωτική οργάνωση Greystone, μεταμφιεσμένοι με στολές στρατιωτών του τμήματος "Sokol". Την αναφορά αυτή κάνει το ΥΠΕΞ της Ρωσίας. "Οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες στην προβοκάτσια αναλαμβάνουν μια τεράστια ευθύνη για τη δημιουργία απειλής στα δικαιώματα και ελευθερίες του άοπλου πληθυσμού της Ουκρανίας και για την σταθερότητα του ουκρανικού κράτους ", προειδοποίησε το ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το ΥΠΕΞ της Ρωσίας καλεί άμεσα να σταματήσουν οποιεσδήποτε πολεμικές προετοιμασίες στην Ουκρανία που εγκυμονούν την έναρξη του Εμφυλίου πολέμου στη χώρα.
Την παραμονή στις πόλεις Ντονέτσκ, το Χάρκοβο και Λουγκάνσκ έγιναν συλλαλητήρια με ρωσικές σημαίες υπέρ της δημιουργίας της ομοσπονδίας της Ουκρανίας. Οι διαδηλωτές στο Ντονέτσκ που κατέλαβαν στις 6 Απριλίου το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης, τη Δευτέρα σχημάτισαν το Λαϊκό Συμβούλιο της Δημοκρατίας του Ντονέτσκ το οποίο κήρυξε την Πράξη περί της ανεξαρτησίας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.
Το Συμβούλιο επίσης πήρε την απόφαση περί διεξαγωγής το αργότερο μέχρι τις 11 Μαΐου του δημοφηφίσματος για το καθεστώς της Δημοκρατίας που κηρύχτηκε και απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν με παράκληση να εισάγει τα ειρηνευτικά στρατεύματα.
Στη περιοχή του Χάρκοβο οι διαδηλώτες ανέγειραν τα οχυρώματα κοντά στην είσοδο του κτιρίου της διοίκησης. Το βράδυ στις 7 Απριλίου μια ομάδα από κοινωνικούς παράγωντες που ανέλαβαν τα καθήκοντα των βουλευτών, κήρυξαν τη Λαϊκή Δημοκρατία του Χάρκοβο. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης στο Χάρκοβο απελευθερώθηκε από τους διαδηλωτές.
Στο Λουγκάνσκ οι διαδηλωτές κατέλαβαν το κτίριο της περιφερειακής διεύθυνσης της Υπηρεσίας Ασφαλείας και κατάφεραν να απελευθερωθούν οι έξι συμμαχοί τους.
Στο κέντρο της Οδησσού οι διαδηλωτές άρχισαν να ανεγείρουν οχυρώματα γύρω από την κατασκήνωση και να μαζεύουν υπογραφές υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για να γίνει η ρωσική γλώσσα κρατική, να γίνει η αποκέντρωση της εξουσίας και να διορθωθεί η εξωτερική πολιτική της Ουκρανίας. Όπως έγινε γνωστο, οι κάτοικοι της πόλης φοβούνται τη βίαιη επίθεση εκ μέρους των ειδικών δυνάμεων.
Εντωμεταξύ, ο εκτελών καθήκοντα του προέδρου Αλεξάνδρ Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι η Βουλή την Τρίτη θα εξετάσει το νόμο περί πιο σκληρής ευθύνης για σεπαρατισμό.