Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας: Εξουδετερώθηκε η δράση του Ντόκου Ομάροφ

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014   8:49:00 π.μ.


Διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας: Εξουδετερώθηκε η δράση του Ντόκου Ομάροφ
Ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας Αλεξάνδρ Μπορτνίκοφ δήλωσε για την εξουδετέρωση της δράσης του αρχηγού των τρομοκρατικών οργανώσεων Ντόκου Ουμάροφ, μεταδίδει το πρακτορείο ITAR-TASS.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Εθνικής Αντιτρομοκρατικής Επιτροπής ο Μπορτνίκοφ επιβεβαίωσε ότι "ως αποτέλεσμα της επιχείρησης άμεσης μαχητικής δράσης εξουδετερώθηκε η δράση του αρχηγού της τρομοκρατικής οργάνωσης "Ιμαράτ Καυκάζ " Ουμάροφ".
Ο Ντόκου Ουμάροφ ήταν διοργανωτής και ενεργός μέτοχος της τρομοκρατικής δράσης στο Βόρειο Καύκασο. Ήταν καταζητούμενος για διάφορες υποθέσεις και καταδίκες στην τέλεση τρομοκρατικών ενεργειών, απαγωγή ανθρώπων, εκφοβισμό και άλλα κακουργήματα.
Ειδικότερα, ανέλαβε την ευθύνη για την ανατίναξη του τραίνου "Νέφσκι Εξπρες " το 2009, λόγω της οποίας σκοτώθηκαν 28 άτομα, και για τις τρομοκρατικές πράξεις στο μετρό της Μόσχας που στοίχισαν τη ζωή 40 ανθρώπων. Με εντολή του, θεωρεί η ανάκριση, τελέστηκε η τρομοκρατική πράξη στο αεροδρόμιο Δομοδέδοβο της Μόσχας στις 24 Ιανουαρίου 2011 στην οποία σκοτώθηκαν 35 άτομα.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συμπεριέλαβαν τον Ουμάροφ στη λίστα των πιο επικίνδυνων διεθνών τρομοκρατών.
Ο Μπορτνίκοφ επίσης ενημέρωσε τα μέλη της Εθνικής Αντιτρομοκρατικής Επιτροπής ότι από την αρχή του χρόνου στη Ρωσία αντιμετωπίστηκαν 19 τρομοκρατικά εγκλήματα, εξουδετερώθηκαν 13 αρχηγοί και 65 μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, "σχεδόν διπλάσια σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο της περσινής χρονιάς μειώθηκε ο αριθμός των εγκλημάτων τρομοκρατικού χαρακτήρα ".
"Εκτιμώντας την κατάσταση εν γένει, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι την τρέχουσα χρονιά δεν θα επιτραπεί η ενεργοποίηση των τρομοκρατικών ομάδων ", υπογράμμισε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ