Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συζήτησης κάλεσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες που έχει η αμερικανική πλευρά για να μην επιτρέψει τη χρήση βίας και την αιματοχυσία στην Ουκρανία.
"Η ρωσική πλευρά υπογράμμισε ότι οι διαμαρτυρίες στις πόλεις Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, το Χάρκοβο, το Σλαβιάνσκ και άλλες πόλεις της ουκρανικής νοτιοανατολικής περιοχής είναι το αποτέλεσμα τη έλλειψης θελήσεως και αδυναμίας της ηγεσίας του Κιέβου να υπολογίζει και τα συμφέροντα του ρωσικού και ρωσόφωνου πληθυσμού», ανέφεραν στο Κρεμλίνο. «Ο Πούτιν κάλεσε τον Ομπάμα στο μέγιστο να όλες τις δυνατότητες που έχει η αμερικανική πλευρά για να μην επιτρέψει τη χρήση βίας και την αιματοχυσία στην Ουκρανία ".
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας ο Ομπάμα εξέφρασε ανησυχία για δήθεν ρωσική επέμβαση στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας. "Ο Πρόεδρος της Ρωσίας επισήμανε ότι τέτοιου είδους φήμες βασίζονται στις λανθασμένες πληροφορίες ", επισήμαναν στο Κρεμλίνο.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο επικεφαλής της αμερικανικής διοίκησης εξέφρασε τη γνώμη ότι "όλες οι άτακτες δυνάμεις στη χώρα πρέπει να καταθέσουν τα όπλα ". Σύμφωνα με την εκδοχή του, η Μόσχα πρέπει να "χρησιμοποιήσει την επιρροή της σ’ αυτές τις ένοπλες ομάδες που τάσσονται με το μέρος της Ρωσίας και να τις πείσει να απελευθερώσουν τα κτίρια που είναι σε κατάληψη ". Ο Ομπάμα επίσης απείλησε με επιδείνωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας εάν η Μόσχα θα συνεχίσει τη σημερινή της πολιτική.
"Οι σημερινές ουκρανικές αρχές πρέπει πρώτα από όλα να σκέφτονται πώς να προσελκύσουν πραγματικά όλες τις πολιτικές δυνάμεις και περιοχές σε μια διαφανή διαδικασία διαμόρφωσης του νέου Συντάγματος που εγγυάται τα βασικά δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών, την ομοσπονδιακή διάρθρωση της χώρας και το καθεστώς εκτός μπλοκ ", είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.
Οι επικεφαλής των κρατών συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές του για ανεύρεση τρόπων της διπλωματικής συνεργασίας στα πλαίσια της κατάστασης στην Ουκρανία ενόψει της τετραμερούς συνάντησης στη Γενεύη στις 17 Απριλίου 2014 στην οποία θα συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Ουκρανία.