Όσες από εσάς είναι μελλοντικές, θα έχετε σίγουρα ένα άγχος για τις διατροφικές επιλογές που πρέπει να κάνετε.
Η καλή διατροφή είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του μωρού σας, αλλά και για την υγεία σας. Παρακάτω θα δείτε κάποιες ασφαλείς επιλογές των τροφίμων, ώστε να μην θέσετε το μωρό σας σε κίνδυνο.
Διαλέξτε προσεκτικά τα ψάρια
Το ψάρι περιέχει πρωτεΐνες, υγιεινά λιπαρά και πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα είδη ψαριών που πρέπει να αποφεύγετε. Ενώ τα ψάρια παρέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, μερικές ποικιλίες περιέχουν υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου, τα οποία θα μπορούσε να είναι επιβλαβή για τα αγέννητα μωρά και τα μικρά παιδιά. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τον καρχαρία, τον ξιφία και το σκουμπρί. Από την άλλη υπάρχουν πολλά άλλα είδη ψαριών, που μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως είναι ο γαύρος, η μαρίδα, η πέστροφα, η γλώσσα, η σαρδέλα, η πέρκα, οι γαρίδες. Κατά γενικό κανόνα, μπορείτε να φάτε με ασφάλεια 400 γραμμάρια μαγειρεμένο ψάρι την εβδομάδα (δύο γεύματα).
Βακτήρια και τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται
Οι διατροφικές οδηγίες συστήνουν στις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν την κατανάλωση μη παστεριωμένου (ακατέργαστο) χυμού ή γάλακτος. Οι οδηγίες συνιστούν επίσης, την αποφυγή τροφών που παρασκευάζονται από μη παστεριωμένο γάλα, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων μαλακών τυριών. Επίσης, πρέπει να αποφεύγετε να καταναλώνετε ωμά λάχανα, τα οποία μπορεί να φέρουν τα βακτήρια και να αποφεύγετε την κατανάλωση ωμών ή μισοψημένων κρεάτων και πουλερικών (καρπάτσιο ή ταρτάρ) και ωμών ψάριών, όπως σούσι, σασίμι carpaccio και ωμά οστρακοειδή.
Γλυκαντικές ύλες
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί αν οι γλυκαντικές ουσίες, όπως η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη και η σουκραλόζη, είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης? Μελέτες, δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα λόγος για να αποφύγετε τα τρόφιμα και τα ποτά με γλυκαντικές ουσίες. Το μόνο που πρέπει να προσέχετε είναι, να μη παραλείπετε από τη διατροφή σας και τα τα πιο θρεπτικά ποτά, που είναι το γάλα και οι χυμοί .
Οι έγκυες γυναίκες με τη σπάνια γενετική διαταραχή φαινυλκετονουρία ή PKU, θα πρέπει να αποφεύγουν τα τρόφιμα και τα ποτά με τη γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη, επειδή το σώμα τους δεν μπορεί να διασπάσει τη φαινυλαλανίνη, που περιέχει η ασπαρτάμη. Εάν λοιπόν έχετε φαινυλκετονουρία, συμβουλευτείτε ένα γιατρό και έναν διαιτολόγο.
Τέλος, μήπως οι έγκυες πρέπει να πείτε αντίο στη γυμναστική και σε οποιοδήποτε άλλο άθλημα σας αρέσει? Όχι απαραίτητα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι, εάν είστε σωματικά δραστήριες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα έχετε πολλά οφέλη για την υγεία, μεταξύ των οποίων και μια ψυχολογική άνοδο. Για τις περισσότερες εγκυμοσύνες, η ήπια έως μέτρια σωματική δραστηριότητα ωφελεί τη μαμά και δεν επηρεάζει το αγέννητο παιδί. Μιλήστε λοιπόν με το γιατρό σας σχετικά με το επίπεδο δραστηριότητάς που μπορείτε να έχετε σε όλη την εγκυμοσύνη σας.