Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Πατατοκεφτέδες με μαϊντανοσαλάτα

Τρίτη 6 Μαΐου 2014   5:22:00 μ.μ.

ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15΄
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 40΄
ΑΝΑΜΟΝΗ: 40΄
ΚΟΣΤΟΣ: € 2 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΤΟΥΝΕΤΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΠΑΤΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΜΑΪΝΤΑΝΟΣΑΛΑΤΑ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΪΝΤΑΝΟΣΑΛΑΤΑ:
2 κούπες μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 ξερό κρεμμύδι, μέτριο, ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 κ.σ. κάππαρη, ψιλοκομμένη
2 κούπες χωριάτικο ψωμί, μπαγιάτικο, τριμμένο
3/4 κούπας έ.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι (από λευκό κρασί κατά προτίμηση)
χυμός από 1 λεμόνι
αλάτι & πιπέρι

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΤΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ:
500 γρ. πατάτες, με τη φλούδα τους
1 ξερό κρεμμύδι, μικρό, ψιλοκομμένο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές ροδέλες
2-3 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι, ακέρωτο
1 μικρό καρότο, τριμμένο

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το πανάρισμα
500 ml έ.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα



Εκτέλεση
MΑΪΝΤΑΝΟΣΑΛΑΤΑ: Σε ένα γουδί ή στο μούλτι χτυπάμε τον μαϊντανό, το κρεμμύδι, το σκόρδο και την κάππαρη, μέχρι να δημιουργηθεί ένας ομοιογενής πολτός. Προσθέτουμε το ψωμί και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Κατόπιν ρίχνουμε εναλλάξ το λάδι, τον χυμό λεμονιού και το ξίδι σε μικρές ποσότητες (1 κ.σ. κάθε φορά) ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής αλοιφή. Τη σερβίρουμε σε ένα μπολ.

ΠΑΤΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ: Πλένουμε καλά τις πατάτες κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό και με ένα σφουγγάρι αφαιρούμε το χώμα από τη φλούδα τους. Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε τις πατάτες με τη φλούδα και βράζουμε για 30 λεπτά. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε ένα μπολ να κρυώσουν για 10-15 λεπτά. Τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι ή τις περνάμε από τον μύλο λαχανικών.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2-3 κ.σ. λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Στο μπολ με τις πατάτες προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σοταρισμένο κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού, το καρότο, αλάτι και πιπέρι. Με ένα κουτάλι ή με το χέρι ανακατεύουμε καλά και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Αλευρώνουμε ελαφρώς τα χέρια μας, πλάθουμε το μείγμα σε μικρά κεφτεδάκια (40-50 γρ. το καθένα) και τα περνάμε από το αλεύρι. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε τους κεφτέδες για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να ζεσταθεί το εσωτερικό τους. Τους βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τους τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τα περιττά λάδια. Σερβίρονται ζεστοί.



TIP: Σε περίοδο μη νηστείας, μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα των πατατοκεφτέδων τυριά της επιλογής σας, όπως 1-2 κ.σ. φέτα ή γραβιέρα, τριμμένη.



ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Μεζέδες πιο πολύ, παρά κυρίως πιάτα, οι περισσότεροι κεφτέδες αναζητούν ένα λευκό ξηρό κρασί, με κοφτερή οξύτητα, που θα «σπάσει» την αίσθηση του τηγανητού. Θα μας άρεσε ο Θαλασσίτης (Σαντορίνη ΠΟΠ) από τη Γαία Οινοποιητική. Όταν, όμως, στη συνταγή συμμετέχει ντομάτα, όπως στην περίπτωση των χταποδοκεφτέδων, τότε η επιλογή μας μπορεί να στραφεί σ’ ένα ξηρό ροζέ, με καλή οξύτητα και γεμάτη γεύση, όπως το Ροζέ του Φεγγαριού, της Στροφιλιάς, από νεμεάτικο Αγιωργίτικο. Α.Ν.Α.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ