Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Τσίπρας στο ευρω-ντιμπέιτ: Αναφαίρετο δικαίωμα να έχουμε τη δυνατότητα να πιστεύουμε σε όποιο Θεό θέλουμε

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014   10:27:00 π.μ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το ντιμπέιτ των πέντε υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλον Γιούνκερ, Μάρτιν Σουλτς, Γκι Φερχόφσταντ, Σκα Κέλερ και του... δικού μας Αλέξη. Τσίπρα.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, και οι παραβρισκόμενοι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να σχολιάζουν, χρησιμοποιώντας τον κωδικό #tellEUROPE στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι υποψήφιοι μίλησαν για την ανεργία, την οικονομική κρίση, τις τράπεζες, τον ευρωσκεπτικισμό, την κρίση στην Ουκρανία, τη μεταναστευτική πολιτική, τη θρησκεία και τη συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές.

Ειδικά για το θέμα της θρησκείας ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:

" Κάθε πολίτης που ζει σε κράτος-μέλος της ΕΕ οφείλει να σέβεται τους συνταγματικούς κανόνες. Και κάθε κράτος οφείλει να σέβεται τις πολιτισμικές παραδόσεις κάθε πολίτη. Αναφαίρετο δικαίωμα να έχουμε τη δυνατότητα να πιστεύουμε σε όποιο Θεό θέλουμε. Ένα επικίνδυνο κύμα αναχρονισμού και συντηρητισμού βλέπουμε στην Ευρώπη, και πιο επικίνδυνο ειδικά όταν αφορά συγκρούσεις για τη θρησκεία. Για τις αμβλώσεις στην Ισπανία: Μας γυρνά ο νόμος στις εποχές του δικτάτορα Φράνκο, εξέλιξη ενάντια στην οποία πρέπει να αγωνιστούμε."

Οι υπόλοιποι εκ των υποψηφίων τοποθετήθηκαν ως εξής σχετικά με τα θρησκευτικά θέματα:

Σκα Κέλερ: Δεν είναι απαραίτητη η ρύθμιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει να διαφυλαχθεί η προσωπική ελευθερία του ατόμου. Εξαρτάται και από τοπικό πλαίσιο, σημαντική η θρησκευτική ελευθερία εφόσον δεν παρεμβαίνει δικαιώματα των άλλων.

Γκι Φερχόφσταντ: Υπέρ ευρωπαϊκής νομοθεσίας κατά των διακρίσεων στην ΕΕ. Αναφορά στη νομοθεσία για τις αμβλώσεις στην Ισπανία. Χρειζόμαστε να ισχύουν οι βασικές αρχές και αξίες παντού με ευρωπαϊκή νομοθεσία υπέρ των διακρίσεων. Το συντομότερο.

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: Κάθε φιλοσοφία, θρησκεία, θέση απέναντι στη ζωή έχει νόημα. Τι δουλειά έχει η ΕΕ; Δεν χρειάζεται ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αρχές αδιαπραγμάτευτες μεν, αλλά όχι ανάμειξη σε περιφερειακές παραδόσεις, εθνικές παραδόσεις. Είναι θέμα των κρατών-μελών.

Μαρτιν Σουλτς: Σεβαστή η ελευθερία του καθενός να εκφράζει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις. Οι δημόσιοι χώροι είναι και οφείλουν να παραμείνουν ουδέτεροι. Επιμένω εδώ. Στο όνομα των μη διακρίσεων ο δημόσιος χώρος είναι ελεύθερος.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ