Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Ο Πούτιν πρότεινε να ακυρώθει το διάταγμα περί χρήσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014   3:51:00 μ.μ.


Ο Πούτιν πρότεινε να ακυρώθει το διάταγμα περί χρήσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν πρότεινε στο Συμβούλιο Ομοσπονδίας να ακυρώσει το διάταγμα περί χρήσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφος της Ουκρανίας. Τη δήλωση αυτή έκανε στο πρακτορείο ITAR-TASS ο εκπρόσωπος Τύπου του επικεφαλής του κράτους Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο επικεφαλής του κράτους πρότεινε στους γερουσιαστές να ακυρώσουν το διάταγμά του από την 1 Μαρτίου του 2014 περί χρήσης των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων λόγω της έναρξης των τριμερών συνομιλιών σχετικά με τη ρύθμιση της κατάστασης στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, είπε ο Πεσκόφ. Την Τρίτη ο επικεφαλής του κράτους πριν την αναχώρησή του στη Βιέννη, όπου ταξιδεύει με επίσημη επίσκεψη, έστειλε στο όνομα της Προέδρου του Συμβουλίου Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο τη σχετική επιστολή. Την πρότασή του ο Ρώσος ηγέτης αιτιολόγησε με τν ανάγκη της ομαλοποίησης της κατάστασης στην περιοχή.
Νωρίτερα οι γερουσιαστές απευθύνθηκαν στον Ρώσο Πρόεδρο με παράκληση να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των Ρώσων πολιτών στην Ουκρανία. Μετά το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τη τυπική διαδικασία, ο Πρόεδρος ζήτησε το Συμβούλιο Ομοσπονδίας να δώσει την συγκατάθεσή του για χρήση των ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφος της χώρας αυτής. Την 1 Μαρτίου τα μέλη του Συμβουλίου Ομοσπονδίας επέτρεψαν στον επικεφαλής του κράτους να χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία τα στρατεύματα. Η απόφαση διατυπώθηκε ως διάταγμα της Άνω Βουλής της Ρωσίας περί παραχώρησης της άδειας "προς χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφος της Ουκρανίας μέχρι την ομαλοποίηση της κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή ". Οι βουλευτές επισήμαναν ότι έλαβαν αυτή την απόφαση βασιζόμενοι στην ανάγκη της ασφαλείας της ζωής των Ρώσων πολιτών, συμπατριωτών και του προσωπικού στρατευμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας που εγκαθίστανται στο έδαφος της Κριμαίας (εκείνη τη στιγμή η χερσόνησος αποτελούσε μέρος της Ουκρανίας). 
Τριμερείς συνομιλίες
Στο Ντονέτσκ στις 23 Ιουνίου έγιναν άτυπες προκαταρκτικές διαβουλεύσεις. Η λαϊκή επιστράτευση της νοτιοανατολικής Ουκρανίας υποσχέθηκαν να σταματήσουν την πυρά από την πλευρά τους μέχρι τις 27 Ιουνίου ως απάντηση στην παύση της πυράς την οποία έκαναν οι δυνάμεις του επίσημου Κιέβου.
"Ελπίζουμε ότι στο διάστημα αυτό θα διοργανωθεί η παρακολούθηση εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του ΟΑΣΕ (Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη) να τηρηθεί το καθεστώς αυτό. Ελπίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της κοινής παύσης της πυράς θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε και να περάσουμε τουλάχιστον στις διαβουλεύσεις για την διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων για την ειρηνευτική ρύθμιση της σύγκρουσης ", επισήμανε ο Μποροντάι ο οποίος μαζί με τον αρχηγό του κινήματος «Νότος και Ανατολή» Ολέγκ Τσαριόφ έλαβε μέρος στις διαβουλεύσεις. Όπως είπε, η μετακίνηση των στρατευμάτων στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ επίσης τερματίζεται.
Η ρωσική πλευρά πολλές φορές έχει επισημάνει την ανάγκη της διεξαγωγής των συνομιλιών ανάμεσα στο Κίεβο και τις αρχές των κηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Έτσι, το Σάββατο ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδίμιρ Πούτιν στήριξε την απόφαση του Ουκρανού ηγέτη Πιότρ Ποροσσένκο για την παύση της πυράς, καθώς και τις τάσεις του για να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την ειρηνευτική ρύθμιση της κρίσης. Ταυτόχρονα, όπως επισήμανε ο Πούτιν, το προτεινόμενο σχέδιο χωρίς κάποιες πρακτικής φύσεως ενέργειες που αποσκοπούν στην έναρξη της διαδικασίας συνομιλιών δεν θα είναι ζωτικό και αποτελεσματικό.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ