«Δεν θα πέσω στα γόνατα μπροστά στους Βρετανούς» λέει σε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξοργισμένος για το σκληρό διπλωματικό μπρα-ντε-φερ που εξελίσσεται σε επίπεδο κορυφής γύρω από την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κατακεραυνώνει το Λονδίνο, και ειδικά τον βρετανικό Τύπο, για την εκστρατεία εναντίον του και προειδοποιεί τους Ευρωπαίους ηγέτες πως «είναι λάθος εάν σε αυτό το ζήτημα ενδώσουμε στη Βρετανία».
Τις σχετικές δηλώσεις Γιούνκερ δημοσιεύει αποκλειστικά ο Guardian, αναφέροντας ότι έγιναν ενώπιον των συναδέλφων του σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, τη στιγμή που κλιμακώνεται η διαμάχη μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και ηγετών για την προεδρία της Κομισιόν και κατά πόσο μπορεί τελικώς να επιλεγεί τρίτο πρόσωπο πέραν των υποψηφίων που διεξήγαγαν την προεκλογική εκστρατεία εκ μέρους των πολιτικών ομάδων.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου στέλνει το μήνυμα ότι δεν θα παρακαλέσει τη Βρετανία για την προεδρία. «Δεν θα αναγκαστώ να πέσω στα γόνατά τους» φέρεται να δήλωσε στις Βρυξέλλες στη σκιά των αποκαλύψεων ότι ο Κάμερον έχει ήδη χρησιμοποιήσει το «όπλο» βρετανικής εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκλεγεί ο Γιούνκερ.
Στρέφεται ταυτόχρονα κατά των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι όπως αναφέρει τον αγνοούν παρά την επικράτηση του ΕΛΚ στις κάλπες των ευρωεκλογών. Και προειδοποιεί ότι εξαντλείται ο χρόνος για να εξασφαλίσει στήριξη για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στο στόχαστρο Γιούνκερ βρίσκεται και ο βρετανικός Τύπος. «Αυτό που με ενοχλεί είναι η εκστρατεία του βρετανικού Τύπου. Οι ταμπλόιντ έχουν καταλάβει το σπίτι μου, φωτογράφοι παρενοχλούν τους γείτονές μου, ρωτώντας τους για οικογενειακές ιστορίες. Και έρχεται περισσότερη βρωμιά».
Η Άνγκελα Μέρκελ, ισχυρότερη Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός στην Ευρώπη, στήριξε τον Γιούνκερ στο συνέδριο του ΕΛΚ το Μάρτιο στο Δουβλίνο. Τις τελευταίες ημέρες, και ενώ η μάχη της Κομισιόν κορυφώνεται, δήλωσε δημοσίως δύο φορές ότι εμμένει στην υποψηφιότητά του, όμως ταυτόχρονα κατέστησε σαφές ότι θέλει να βρεθεί ένας συμβιβασμός που θα ικανοποιεί εξίσου τον Ντέιβιντ Κάμερον, τονίζοντας ότι «δεν την αφήνει αδιάφορη» εάν η Βρετανία θα βρίσκεται εντός ή εκτός Ένωσης.
Στο βάθος βρίσκεται σταθερά η δυσαρέσκεια της ίδιας της καγκελαρίου και πολλών Ευρωπαίων ηγετών στην προσπάθεια του Ευρωκοινοβουλίου να έχει τον καθοριστικό λόγο στο ποιος θα διαδεχτεί τον Ζοζέ Μπαρόζο στην προεδρία, στη βάση της Συνθήκης της Λισαβόνας –απόφαση την οποία ανέκαθεν λάμβαναν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.