Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Φιλιππίνες: 12 νεκροί από τον τυφώνα «Ραμασούν»

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014   3:13:00 μ.μ.


Φιλιππίνες: 12 νεκροί από τον τυφώνα «Ραμασούν»
Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τρεις αλιείς φέρονται ως αγνοούμενοι μετά το πέρασμα του τυφώνα Ραμασούν από τις βόρειες Φιλιππίνες και την πρωτεύουσα Μανίλα.

Ενώ περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους και διανυκτέρευσαν σε κέντρα φιλοξενίας για έκτακτες καταστάσεις, σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών.
Τα θύματα, μεταξύ τους ένα αγοράκι 11 μηνών και μια τριμελής οικογένεια, έχασαν τη ζωή τους όταν τα σπίτια τους μέσα στα οποία βρίσκονταν κατέρρευσαν στις επαρχίες Κεζόν και Σεβίτε, καταπλακώθηκαν από δένδρα, στύλους ηλεκτρικού ρεύματος, τοίχους που κατέρρευσαν ή πνίγηκαν από ποτάμια που υπερχείλισαν.
Το μάτι του τυφώνα Ραμασούν που συνοδευόταν το πρωί από ανέμους ταχύτητας 200 χλμ. την ώρα, του πρώτου τυφώνα της εποχής που πλήττει τη χώρα φέτος, πέρασε νοτίως της Μανίλας, αλλά οι σφοδροί του άνεμοι παρέλυσαν τη ζωή στην πρωτεύουσα.
Το ηλεκτρικό ρεύμα είχε διακοπεί σε πολλές συνοικίες, συμπεριλαμβανομένου του επιχειρηματικού κέντρου Μακάτι.
Οι χρηματαγορές έκλεισαν όπως και οι υπηρεσίες και τα σχολεία, σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών διάσωσης.
Δένδρα ξεριζώθηκαν, ενώ φοίνικες κατά μήκος των μεγάλων οδικών αρτηριών είχε γύρει από τους σφοδρούς ανέμους και σπασμένες πινακίδες είχαν πέσει στους δρόμους.
Τουλάχιστον 200 πτήσεις διεθνείς και εσωτερικές ακυρώθηκαν.
Η ένταση του τυφώνα εξασθένησε ελαφρώς και το απόγευμα (τοπική ώρα) ο Ραμασούν απομακρύνθηκε από το αρχιπέλαγος, συνεχίζοντας την πορεία του περνώντας από τη Σινική Θάλασσα κατευθυνόμενος στη νότια Κίνα.
Ο τυφώνας συνοδευόταν από ανέμους ταχύτητας έως 250 χλμ. την ώρα όταν έφθασε χθες βράδυ στα ανατολικά νησιά των Φιλιππίνων.
Κεντρικοί δρόμοι σε όλο το νησί Λουζόν αποκλείστηκαν από συντρίμμια, ξεριζωμένα δέντρα και πεσμένους στύλους του ηλεκτρικού ρεύματος. Σημειώθηκαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και ηλεκτροπληξίες.
Ο Ρίτσαρντ Γκόρντον, πρόεδρος των Εθνικού Ερυθρού Σταυρού των Φιλιππίνων, δήλωσε ότι είναι περιορισμένες οι ζημιές στην πρωτεύουσα, αλλά τα συνεργεία προσπαθούν να διασώσουν ανθρώπους που παγιδεύτηκαν στα ερείπια στην πόλη Μπατάνγκας στο νότο, όπου δύο άνθρωποι έπαθαν ηλεκτροπληξία.
Οι Φιλιππίνες πλήττονται κάθε χρόνο από σχεδόν 20 σφοδρές καταιγίδες, πολλές μεταξύ αυτών αποδεικνύονται φονικές. Το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων είναι η πρώτη χερσαία ζώνη που συναντούν οι τυφώνες, οι οποίοι σχηματίζονται πάνω από τα ζεστά νερά του Ειρηνικού.
Τον περασμένο Νοέμβριο, ο τυφώνας Χαϊγιάν είχε προκαλέσει το θάνατο 7.300 ανθρώπων στην ανατολική χώρα.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ