Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Χιλιάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν στην πατριαρχική λειτουργία στη Λάβρα του Αγίου Σεργίου

Σάββατο 19 Ιουλίου 2014   8:49:00 π.μ.


Χιλιάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν στην πατριαρχική λειτουργία στη Λάβρα του Αγίου Σεργίου
Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη κύρια λειτουργία των εορτασμών των 700 χρόνων του Αγίου Σεργίου του Ράδονεζ στην Λάβρα του Αγίου Σεργίου και της Αγίας Τριάδας που ίδρυσε ο ίδιος.

 Της Θείας Λειτουργίας στην Πλατεία των Ναών της Λάβρας ηγήθηκε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος, μεταδίδει η ιστοσελίδα «Patriarkhia.ru».
Στη λειτουργία συμμετείχαν 200 αρχιερείς, καθώς και ο ηγούμενος της μητροπολιτικής έδρας του Κιέβου Ονούφριος, μητροπολίτης Τσερνοβίτσκι και Μπουκοβίνσκι, και εκατοντάδες ιερείς του Πατριαρχείου της Μόσχας από διάφορες περιοχές της Ρωσίας και άλλων χωρών, εκπρόσωποι όλων των Ορθόδοξων Εκκλησιών του κόσμου. Οι λειτουργικές αναφωνήσεις ακούγονταν σε διάφορες γλώσσες.

Το μεσημέρι η κύρια καμπάνα κήρυξε για την έναρξη του ήχου των καμπάνων σε όλη τη Ρωσία, από την Καμτσάτκα στην Ανατολή μέχρι το Καλινινγκράντ στη Δύση. Οι εορτασμοί, αφιερωμένοι στα 700 χρόνια από την ημέρα γενεθλίων του Αγίου Σεργίου του Ράδονεζ, διεξάγονται στις 16-18 Ιουλίου σε όλες τις περιοχές της χώρας. Αφού ο Άγιος Σέργιος βοήθησε στην ένωση των δουκάτων σε ένα ενιαίο κράτος, ενέπνευσε τους Ρώσους στρατιώτες στην απελευθέρωση από το ξένο ζυγό. Αφού ίδρυσε την Ιερά Μονή στο όνομα της Αγίας Τριάδας, δημιούργησε το ιδεώδες της ρωσικής πνευματικότητας, της ενότητας και της θυσιαζόμενης αγάπης.
Όπως αναφέρει ο ηγούμενος της Λάβρας του Αγίου Σεργίου και της Αγίας Τριάδας αρχιεπίσκοπος Θεογνώστης, το παράδειγμα του Αγίου Σεργίου που ζούσε εν μέσω των κακουχιών και της πανούκλας, μπορεί να βοηθήσει το σύγχρονο άνθρωπο "να ξεπεράσει τη σύγχυση στο μυαλό του ".


"Ο Άγιος Σέργιος με το βίο του έδειξε τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε το κακό και πάνω από όλα μέσα μας. Με την καταπίεση της σύγχυσης στο μυαλό του, με την υπερνίκηση του ψέματος νίκησε το κακό. Ακριβώς για αυτό το λόγο τον σέβονταν τόσο πολύ οι πιο σκληροί άνθρωποι του 14ου αιώνα οι οποίοι δεν υπολόγιζαν κανέναν, αλλά μπροστά στο λόγο του Αγίου Σεργίου σιωπούσαν με δέος ", πρόσθεσε ο ηγούμενος Θεωγνώστης απαντώντας στις ερωτήσεις των δημσιογράφων.
Όπως μεταδίδει το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν την Παρασκευή επίσης συμμετείχε στους εορτασμούς. Στην ανακοίνωση λέγεται ότι ο επικεφαλής του κράτους από κοινού με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλου απευθύνθηκε στους προσκυνητές και επισκέπτες της γιορτής με χαιρετισμό και επισκέφτηκε τους Ναού της Κοιμήσεως και της Αγίας Τριάδας της Λάβρας του Αγίου Σεργίου και της Αγίας Τριάδας.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ