Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Αντισυνταγματική η φορολόγηση συγκεκριμένων επιδομάτων του Δημοσίου

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014   11:45:00 π.μ.


Αντισυνταγματική είναι η φορολόγηση των επιδομάτων ενημέρωσης βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε συνέδρια, που λαμβάνουν οι γιατροί του ΕΣΥ όλων των βαθμών, έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 2306/2014 απόφασή της.
Τους συμβούλους Επικρατείας απασχόλησε η υπόθεση, που απασχόλησε την Ολομέλεια, και αφορούσε διευθύντρια του Γενικού Νοσοκομείου-Μαιευτηρίου Έλενα Βενιζέλου.
Αναλυτικότερα, το Β΄ Τμήμα του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου το 2012 είχε κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική η φορολόγηση της μηνιαίας αποζημίωσης που χορηγείται στους γιατρούς του ΕΣΥ για τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια. Όμως, λόγω της αντισυνταγματικότητας, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ προς οριστική κρίση.
Η Ολομέλεια συνταυτίστηκε με τις απόψεις του Τμήματος, κρίνοντας ότι τα επιδόματα αυτά των γιατρών του ΕΣΥ δίνονται για κάλυψη των πρόσθετων δαπανών, στις οποίες οι γιατροί υποβάλλονται και οι οποίες από τη φύση τους κρίνονται από τον νομοθέτη αναγκαίες προς εκπλήρωση των καθηκόντων τους.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι τα επιδόματα αυτά προορίζονται για την κάλυψη πραγματικών δαπανών στις οποίες υποβάλλονται οι γιατροί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και έχουν αποζημιωτικό χαρακτήρα για την κάλυψη των δαπανών αυτών.
Η φορολόγηση των επιδομάτων ξεκίνησε από τις 8.7.2002, μετά την εφαρμογή του άρθρου 12 του Ν. 3052/2002.
Κατόπιν αυτών κρίθηκε ότι, σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 78 του Συντάγματος και του άρθρου 4 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, δεν φορολογούνται τα εν λόγω επιδόματα και είναι αντισυνταγματική η ρύθμιση του άρθρου 12 του Ν. 3052/2002, που προβλέπει τη φορολόγηση τους, κατέληξαν οι σύμβουλοι Επικρατείας.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 29/2014 απόφασή της είχε κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική η φορολόγηση των επιδομάτων δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε συνέδρια, καθώς και το ειδικό ερευνητικό επίδομα που λαμβάνουν τα μέλη, κάθε βαθμίδας, του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ