Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Η βόλτα στον κήπο “τονώνει” τη μνήμη των ηλικιωμένων

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014   12:21:00 π.μ.


Η βόλτα στον κήπο “τονώνει” τη μνήμη των ηλικιωμένων
Η χαλάρωση στον κήπο ή την πράσινη αυλή του σπιτιού μετατρέπεται στο… «φάρμακο» όσων πάσχουν από άνοια! Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Exeter, εξηγώντας ότι ένας γαλήνιος κήπος μπορεί να «τονώσει» τις αναμνήσεις των ατόμων που ταλαιπωρούνται από Αλτσχάιμερ. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι μια βόλτα στην ύπαιθρο «απογειώνει» τη σωματική και ψυχική υγεία, καθώς επίσης μειώνει το άγχος και την ένταση της ημέρας, προλαμβάνει τον καρκίνο και «προκαλεί» τις αναμνήσεις όσων έχουν άνοια…

«Υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της άνοιας χωρίς τη χρήση φαρμάκων. Πιστεύουμε ότι ο κήπος ωφελεί τους πάσχοντες από άνοια, καθώς η γαλήνια ατμόσφαιρα προκαλεί αισθητική διέγερση και βοηθά τον ασθενή να θυμηθεί κάθε συνήθεια απόλαυσης του παρελθόντος», αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας Rebecca Whear από το Πανεπιστήμιο του Exeter.
Πρόκειται για μια έρευνα που έχει ως σκοπό να μεγιστοποιηθεί η φροντίδα που προσφέρεται στους ασθενείς με άνοια ή τους φροντιστές τους μέσα από τις διάφορες δραστηριότητες. Οι επιστήμονες αξιολόγησαν συνολικά 17 προηγούμενες μελέτες, διαπιστώνοντας ότι οι κήποι ενισχύουν, όχι μόνο την ευημερία των ασθενών και του προσωπικού, αλλά λειτουργούν ως χώροι αλληλεπίδρασης. Αυτή τη στιγμή, το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει πάνω από 800.000 άτομα με άνοια, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 400.000 ακολουθούν τον ίδιο δρόμο, αλλά δεν έχουν ακόμα διαγνωστεί.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των ασθενών διεθνώς φτάνει τα 7,7 εκατομμύρια. Πάνω από το 50% των ηλικιωμένων, που φιλοξενούνται στους οίκους, αντιμετωπίζουν προβλήματα άνοιας και συνήθως λαμβάνουν αντιψυχωσικά φάρμακα για να «ηρεμήσουν»… χωρίς να υπάρχει άμεση ανάγκη! Πολλά από αυτά τα χάπια, βέβαια, έχουν εγκριθεί μόνο για τη θεραπεία ασθενειών, όπως είναι η σχιζοφρένεια…
«Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε ακόμα για το πώς ο σχεδιασμός ενός κήπου είναι ικανός να επηρεάσει την ευημερία αυτών των ανθρώπων. Ωστόσο, είναι σαφές ότι θεωρούνται χώροι αλληλεπίδρασης που συνδυάζουν τις ανάγκες και τα «θέλω» διαφορετικών ανθρώπων», αναφέρει ο δρ. Ruth Garside, συντάκτης της εφημερίδας του “American Medical Directors Association”. Η παρουσία των φυτών, των λουλουδιών ή του νερού έχουν θεραπευτική επίδραση πάνω τους, ακόμα και όταν παρατηρούνται σε εσωτερικούς χώρους. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι η εξοχή είναι ικανή να κατευνάσει τον πόνο και τις επιθετικές συμπεριφορές.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ