Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Κυβέρνηση: Ρυθμίζουν ληξιπρόθεσμα και αναγνωρίζουν πενταετίες απολυμένων

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014   1:24:00 μ.μ.


Κυβέρνηση: Ρυθμίζουν ληξιπρόθεσμα και αναγνωρίζουν πενταετίες απολυμένων
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν να δοθεί η ευκαιρία αποπληρωμής των χρεών με έως και 100 επιπλέον δόσεις ενώ συνηγορούν υπέρ της αναγνώρησης της πρώτης πενταετίας απολυμένων υπαλλήλων.

Σύσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων των δύο κυβερνητικών κομμάτων πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την ελέφρυνση των βαρών σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών και τα προαπαιτούμενα για τον μήνα Ιούλιο.
Ωστόσο δύο μεγάλα θέματα στα οποία διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να συζητηθούν σε σύσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου. Το ένα από αυτά είναι οι 6.500 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει ήδη ζήτημα του τρόπου επιλογής όσων απολυθούν, ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη θα ήθελαν ο αριθμός αυτός να μειωθεί. Το δεύτερο ζήτημα που θέτουν στο ΠΑΣΟΚ είναι το ποσοστό 15% των δημοσίων υπαλλήλων που σύμωνα με το νόμο Μητσοτάκη θα παίρνουν υποχρεωτικά κάτω από τη βάση στην αξιολόγηση. Το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί και πρόκειται τις επόμενες ημέρες να πιέσει περισσότερο προκειμένου να αλλάξει η συγκεκριμένη ρύθμιση.
Στα θέματα που υπήρξε συναντίληψη, ήταν αυτό των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δοθεί η ευκαιρία αποπληρωμής των χρεών με έως και 100 επιπλέον δόσεις. Επίσης τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ συνηγορούν υπέρ της αναγνώρησης της πρώτης πενταετίας απολυμένων υπαλλήλων, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει αναγνωριστεί επειδή δεν είχαν ένσημα για την περίοδο αυτή. Η απόφαση αυτή θα αφορά κυρίως σε σχολικούς φύλακες, στους οποίους αν αναγνωριστεί η πρώτη πενταετία τότε θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.
Στη συνάντηση έγινε συζήτηση για το σχέδιο που αφορά στα οικονομικά των κομμάτων, ένα θέμα που θα επεξεργαςτούν τις επόμενες ημέρες τα αρμόδια επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις εντός και εκτός κυβέρνησης πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μετά τις 25 Αυγούστου, ενδεχομένως και μετά την έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου την νέα περίοδο.
Στη σύσκεψη, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, συμμετείχε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ οι Χρήστος Πρωτόπαπας, Γιώργος Κουτρομάνης και Παναγιώτης Ρήγας.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ