Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Ο Ποροσσένκο σκοπεύει να ζητήσει από τις ΗΠΑ να οριστεί ειδικό καθεστώς για την Ουκρανία

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014   8:15:00 π.μ.


Ο Ποροσσένκο σκοπεύει να ζητήσει από τις ΗΠΑ να οριστεί ειδικό καθεστώς για την Ουκρανία
Ο Πρόεδρος Πιότρ Ποροσσένκο θεωρεί ότι στην επίλυση των προβλημάτων της ασφαλείας της Ουκρανίας μπορεί να βοηθήσει η παραχώρηση από το Κονγκρέσσο των ΗΠΑ στη χώρα τους ειδικού καθεστώτος του συμμάχου.

Τη δήλωση αυτή ο Πρόεδρος έκανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο τηλεοπτικό σταθμό CNN.
Ο Ποροσσένκο δήλωσε ότι ο κόσμος πρέπει να ενισχύσει την πίεση που ασκείται στη Ρωσία με στόχο την σταθεροποίηση της κατάστασης στα ανατολικά της Ουκρανίας.
Εάν το πράγμα αυτό θα βοηθήσει, πρέπει να εισαχθούν νέες κυρώσεις. Εάν δε δουλέψει, μάλλον πρέπει να παρακαλέσουμε το Κονγκρέσσο των ΗΠΑ να παραχωρήσει στην Ουκρανία το ειδικό καθεστώς, όπως στο Ισραήλ, στην Αυστραλία, στις Φιλιππίνες ως κυρίους συμμάχους εκτός από το ΝΑΤΟ για την επίλυση των προβλημάτων ασφαλείας, είπε ο Ποροσσένκο.
Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δε βλέπει διαφορά ανάμεσα στη τραγωδία που έγινε στον ουκρανικό ουρανό με το μαλασιανό αεροσκάφος και στις τραγωδίες που έγιναν στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη στις 11 Σεπτεμβρίου ή στην τραγωδία στον ουρανό του Λοκέρμπι.
Ο Ποροσσένκο υπογράμμισε ότι σήμερα δεν πρόκειται πια για την ενδοουκρανική σύγκρουση.
«Είναι κίνδυνος για όλο τον κόσμο και για την παγκόσμια ασφάλεια. Δεν είναι η σύγκρουση μέσα στην Ουκρανία, το ουκρανικό έθνος τώρα είναι ενωμένο όσο ποτέ … Και ο κόσμος πρέπει να βρει μια σωστή απάντηση», πρόσθεσε ο Ποροσσένκο.
Σημειωτέον ότι στο Κονγκρέσσο των ΗΠΑ υποβλήθηκε η Πράξη για την αντιμετώπιση της επίθεσης της Ρωσίας η οποία προβλέπει την παροχή στην Ουκρανία, στη Γεωργία και στη Μολδαβία ειδικού καθεστώτος των κυρίων συμμάχων των ΗΠΑ εκτός του ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, το έγγραφο προβλέπει την παροχή στην Ουκρανία άμεσης στρατιωτικής βοήθειας σε ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων το 2014. Η Πράξη επίσης προβλέπει την παράδοση στην Ουκρανία των στοιχείων από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.
Η Πράξη βρίσκεται στο πιο πρώιμο στάδιο – «παρουσίαση στο Κονγκρέσσο». Σύμφωνα με τη διαδικασία, το νομοσχέδιο πρέπει να υποστεί μερικές δύσκολες διαδικασίες συντονισμού κατά τη διάρκεια των οποίων μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Ποροσσένκο αποκάλεσε ψευδείς τις δηλώσεις του ρωσικού Υπουργείου Αμύνης ότι στον ουρανό του Τορέζ σε μερικά χιλιόμετρα από το μαλαισιανό αεροσκάφος εντοπίστηκε το ουκρανικό πολεμικό αεροσκάφος.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ