Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Στρατιωτικές μπότες «πάτησαν» στη Λωρίδα της Γάζας

Κυριακή 13 Ιουλίου 2014   1:15:00 μ.μ.


Στρατιωτικές μπότες «πάτησαν» στη Λωρίδα της Γάζας
Αγνοώντας τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ κλιμάκωσε τις επιχειρήσεις του κατά της Λωρίδας της Γάζας, βομβαρδίζοντας στόχους σε οργανισμούς που θεωρούνται ύποπτοι για σχέσεις με τη Χαμάς, ενώ επιχείρηση κατά θέσης της Χαμάς πραγματοποίησαν ισραηλινοί κομάντο εντός της Γάζας, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά βομβαρδισμούς στη Γάζα -τους πιο αιματηρούς των τελευταίων ημερών.
Το Σάββατο ήταν η πιο αιματηρή ημέρα για τους Παλαιστίνιους από την έναρξη των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού.
Συνολικά, 52 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με πληροφορίες. Τις τελευταίες έξι ημέρες έχουν σκοτωθεί 165 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.000.
Καταδρομείς του πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ επιτέθηκαν σε θέση της Χαμάς, από όπου είχαν εκτοξευτεί πύραυλοι από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, μετέδωσαν την Κυριακή μέσα ενημέρωσης.
Τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με μαχητές των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ.
Νωρίτερα, το Ισραήλ είχε εξαπολύσει νέους βομβαρδισμούς.
Νωρίς τα ξημερώματα της Κυριακής, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στον παλαιστινιακό θύλακα, σκοτώνοντας έναν έφηβο και μια 44χρονη γυναίκα. Ο 14χρονος Ιμπραχίμ αλ Νάτζαρ έχασε τη ζωή του όταν χτυπήθηκε το σπίτι της οικογένειάς του στην Τζαμπαλίγια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Η γυναίκα, η Ρουάιντα Άμπου Αρμπ, έχασε τη ζωή της μέσα στο σπίτι της στην κοινότητα Ντέιρ αλ Μπάλαχ. Στον ίδιο βομβαρδισμό τραυματίστηκαν άλλοι έξι άνθρωποι.
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Γάζας, από τις 4:00 μέχρι τις 5:00 τα ξημερώματα έγιναν 17 βομβαρδισμοί σε διάφορες περιοχές.
Μεταξύ των νεκρών του Σαββάτου ήταν ένα παιδί δύο ετών, μια 73χρονη και δύο γυναίκες με βαριά αναπηρία οι οποίες τραυματίστηκαν θανάσιμα μέσα στο ίδρυμα που τις φιλοξενούσε. Σκοτώθηκαν επίσης δύο ανιψιοί του ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, του Ισμαήλ Χανίγιε.
Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι του διοικητή της αστυνομίας της Χαμάς Ταΐσίρ αλ Μπατς, στην πόλη της Γάζας. Το σπίτι χτυπήθηκε την ώρα που αποχωρούσαν οι πιστοί από ένα γειτονικό τέμενος.
Το Ισραήλ απαντά στις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Χαμάς κατά του Ισραηλινού εδάφους.
Η νέα κλιμάκωση της έντασης -η χειρότερη μετά τον Νοέμβριο του 2012, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 177 Παλαιστίνιοι και έξι Ισραηλινοί μέσα σε μία εβδομάδα- πυροδοτήθηκε από την απαγωγή και τη δολοφονία τριών εφήβων Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη, στις αρχές Ιουνίου. Σε αντίποινα, εξτρεμιστές Ισραηλινοί στην Ιερουσαλήμ απήγαγαν και έκαψαν ζωντανό έναν 16χρονο Παλαιστίνιο.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το Σάββατο ότι κάλεσε τους κατοίκους της βόρειας Λωρίδας της Γάζας «να εκκενώσουν τα σπίτια τους για τη δική τους ασφάλεια».


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ