Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Ρ.Τ.Ερντογάν: «Εάν οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το Ισραήλ τότε να κάνουν αυτοκριτική επειδή και η Αμερική είναι επιτιθέμενη»

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014   2:42:00 μ.μ.

Οι συνεχείς επιθέσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν σε βάρος του Ισραήλ και των ΗΠΑ για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Γάζας έχουν προκαλέσει διπλωματική διαμάχη μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας.

Ιδιαίτερα ενοχλημένη φέρεται η αμερικανική κυβέρνηση από τη δήλωση Ερντογάν ότι οι ΗΠΑ «θα πρέπει να κάνουν αυτοκριτική για την πολιτική του Ισραήλ».

«Εάν οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί το δικαίωμα για αυτοάμυνα, τότε θα πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους, επειδή και η Αμερική είναι επιτιθέμενη» είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο TGRT.

Η δήλωση Ερντογάν ήρθε σε απάντηση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι, η οποία στις 18 Ιουλίου (αναφερόμενη στις επικρίσεις Ερντογάν για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα) είχε πει πως «οι ΗΠΑ πιστεύουν πως οι δηλώσεις αυτές (του Ερντογάν) είναι επιθετικές και λανθασμένες».

Ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «πραγματοποιεί γενοκτονία στη Γάζα» και είπε πως «το Ισραήλ αποτελεί απειλεί για τη διεθνή ειρήνη».

Έκανε ιδιαίτερα έντονα επικριτικές δηλώσεις στη διάρκεια προεκλογικών δηλώσεών του στις 18 και 19 Ιουλίου, ιδιαίτερα εναντίον της φράσης του προέδρου των ΗΠΑ Ομπάμα ότι «το Ισραήλ έχει δικαίωμα για αυτοάμυνα».

Αναφερόμενη η Σάκι στη φράση του Ερντογάν ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα αποτελεί «εκστρατεία σταυροφορίας εναντίον του Ισλάμ», η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε: «Νομίζω ότι είναι ασφαλέστερο να πούμε ότι οι ΗΠΑ δεν το βλέπουν έτσι».

Ιδιαίτερα ενόχλησε τους Ισραηλινούς η φράση του Ερντογάν ότι «κατηγορούν τον Χίτλερ, αλλά οι ίδιοι τον ξεπέρασαν σε βαρβαρότητα».
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ