Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Η νέα διαφήμιση του Cavalli ξεσηκώνει την κοινότητα του Ισλάμ

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014   12:24:00 π.μ.

Στη νέα διαφήμιση του Roberto Cavalli για το άρωμα ‘Just Cavalli’ η Georgia May Jagger κοιτάζει προκλητικά την κάμερα και μοιράζεται αισθησιακές στιγμές με τον παρτενέρ της. Δεν ήταν όμως αυτό που προκάλεσε την οργή μιας ομάδας ισλαμιστών, αλλά το σημάδι σε σχήμα Η που φαίνεται στο εσωτερικό του καρπού της.

Το σημάδι έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με αρκετούς μουσουλμάνους να υποστηρίζουν ότι η διαφήμιση «υποβαθμίζει και εξευτελίζει» ένα από τα ιερότερα σύμβολα του Ισλάμ. Οι φωτογραφίες της Georgia May - κόρη του frontman των Rolling Stones, Mick Jagger, και του μοντέλου Jerry Hall – ώθησαν τους μουσουλμάνους Σούφι να διαδηλώσουν στο Λονδίνο, έξω από το πολυκατάστημα Harrods, καθώς και στο Dusseldorf στη Γερμανία, αλλά και στο Λος Άντζελες. Το σημάδι που φαίνεται στο χέρι του 22άχρονου μοντέλου είναι παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούν οι Σούφι για να αναφερθούν στον Αλλάχ. Οι εκπρόσωποι της κοινότητας υποστηρίζουν ότι  είναι «αποκαρδιωτικό» το να βλέπουν ένα τέτοιο ιερό σημάδι να χρησιμοποιείται στον βωμό του κέρδους.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 500 χιλιάδες οπαδοί του Σουφισμού σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν ζητήσει να αφαιρεθεί το σύμβολο από τη διαφημιστική καμπάνια. «Το σύμβολο που σημαίνει τόσα πολλά για εμάς, εξευτελίζεται ότι χρησιμοποιείται για να κερδίσουν κάποιοι χρήματα. Είναι ασέβεια, προσβλητικό και εξευτελιστικό» δήλωσε ο αμερικανός φοιτητής και ένας από τους οργανωτές της διαμαρτυρίας, Nasim Bahadorani.

Ο Roberto Cavalli, ο οποίος χρησιμοποιεί το σημάδι σε καμπάνιες του από το 2011, ισχυρίζεται ότι τα σύμβολα δεν είναι τα ίδια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μάλιστα υποστηρίζει τη θέση του ιταλικού Οίκου Μόδας, αφού τον περασμένο μήνα απέρριψε το αίτημα των Σούφι να απαγορεύσουν στην εταιρεία τη χρήση του σήματος. Ο Οίκος δεν παρέλειψε να εκφράσει τη θλίψη του για το συμβάν, με ένας από τους εκπροσώπους του να δηλώνει ότι αισθάνονται άσχημα για την ταραχή της κοινότητας των Σούφι, αλλά ελπίζει ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πείσει τους Σουφιστές για τις καλές προθέσεις του Οίκου.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ