Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Ποιος έριξε το Boeing;

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014   7:41:00 μ.μ.


Οι Ουκρανοί κατηγορούν τους ρωσόφωνους αντάρτες ότι αυτοί κατέρριψαν το αεροπλάνο - Οι αυτονομιστές απαντούν πως δεν έχουν όπλο που να έχει εμβέλεια τα 10.000 μέτρα - Επίθεση του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας στον Πούτιν

Νέα τραγωδία με αεροσκάφος Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών, έπειτα από την εξαφάνιση της πτήσης MH370 στον Ειρηνικό Ωκεανό, σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης.

Το αεροπλάνο που πετούσε από το Άμστερνταμ με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ, μεταφέροντας 280 επιβάτες και με πλήρωμα 15 άτομα, συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Reuters, τα σωστικά συνεργεία που βρίσκονται στον τόπο της τραγωδίας κάνουν λόγο για διαμελισμένα πτώματα τα οποία έχουν εκτοξευθεί σε απόσταση 15 χλμ. και αναφέρουν πως έχουν εντοπίσει περίπου 100 σορούς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 16.20 (τοπική ώρα).

Ποιος έριξε το Boeing;

Μέχρι στιγμής επικρατεί σύγχυση, όσον αφορά στα αίτια της νέας αυτής τραγωδίας, ωστόσο, ανησυχητικές είναι οι πληροφορίες που έρχονται από την ουκρανική κυβέρνηση και αναφέρουν ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους-αέρος τύπου BUK, ενώ πετούσε σε ύψος 10.000 μέτρων και πέντε λεπτά πριν εισέλθει στον ρωσικό εναέριο χώρο.

Ωστόσο, οι φιλορώσοι αποσχιστές δηλώνουν, μέσω εκπροσώπων τους, ότι δεν έχουν τα μέσα για να καταρρίψουν αεροπλάνο σε ύψος 10.000 μέτρων, ενώ και ο ουκρανικός στρατός αναφέρει ότι δεν έχει καμία σχέση με την πτώση του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών.

Την ίδια στιγμή, ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αντόν Γερασένκο, μέσω ανάρτησής του στο Facebook επιβεβαίωσε ότι όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στους ρωσόφωνους και στον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Ο κυνισμός του Πούτιν και των τρομοκρατών δεν έχει όρια. Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, ανοίξτε τα μάτια σας. Βοηθήστε μας. Πρόκειται για πόλεμο ανάμεσα στο καλό και το κακό. Στο βίντεο με την πρόσκρουση, ακούγονται κάποιοι να φωνάζουν ότι είναι όμορφο θέαμα. Απάνθρωποι», αναφέρει το μήνυμα του Ουκρανού αξιωματούχου.

To Russia Today ανάρτησε την παρακάτω φωτογραφία στο Twitter, αναφέροντας ότι πρόκειται για τα συντρίμμια του αεροσκάφους.


Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ, διέταξε έρευνα για την «αεροπορική καταστροφή», ενώ την ίδια ώρα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είναι ενήμερος για το δυστύχημα και παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ένα μεγάλος μέρος της περιοχής όπου κατέπεσε το Boeing 777, ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες καθώς και ότι νωρίτερα το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κατέρριψε ένα ουκρανικό μαχητικό τύπου SU-25.

Ωστόσο, η Ρωσία διέψευσε κατηγορηματικά ότι κατέρριψε το μαχητικό, χαρακτηρίζοντας «παράλογες» τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον της το Κίεβο.

protothema.gr



ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ