Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Nέο τύπου διαστημικό πύραυλο εκτόξευσε η Ρωσία

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014   12:51:00 μ.μ.


Nέο τύπου διαστημικό πύραυλο εκτόξευσε η Ρωσία
Η Ρωσία εκτόξευσε για πρώτη φορά έναν νέου τύπου πύραυλο ικανό να φθάσει στο διάστημα.

Tον πρώτο που κατασκεύασε μετά την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, από το στρατιωτικό κοσμοδρόμιο Πλέσετσκ στο βόρειο τμήμα της χώρας, επιδιώκοντας να απαλλαγεί από την εξάρτησή της από ξένους προμηθευτές αλλά και το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν.
Το ντεμπούτο του πυραύλου Angara έγινε χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες, σε πλήρη αντίθεση με την αποτυχημένη πρώτη προσπάθεια να εκτοξευθεί που είχε παρακολουθήσει μέσω βιντεοσύνδεσης ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν από το Κρεμλίνο.
«Η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου Angara-1,2PP διεξήχθη από τις δυνάμεις του γενικού επιτελείου αεροπορίας και διαστήματος», ανέφερε το υπουργείο Αμύνης σε μια ανακοίνωσή του την οποία επικαλέστηκαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε στις 16:00 ώρα Μόσχας (15:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την ίδια πηγή κι έκανε μα προγραμματισμένη σύντομη υποτροχιακή πτήση πάνω από την ακτογραμμή της Ρωσίας στην Αρκτική.
Οι πύραυλοι νέας γενιάς Angara, η διαδικασία ανάπτυξης των οποίων διήρκεσε πάνω από δύο δεκαετίες, αποτελούν ένα από τα κλειδιά της προσπάθειας του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να μεταρρυθμίσει την άλλοτε πρωτοπόρα ρωσική διαστημική βιομηχανία — η οποία παρέπαιε έπειτα από πολύχρονες, αλλεπάλληλες μειώσεις στον προϋπολογισμό της και τη φυγή εγκεφάλων που απίσχνασε γενικά τη ρωσική επιστημονική κοινότητα μετά τη δεκαετία του 1990.
Η εταιρεία που σχεδίασε τον κινητήρα πρώτου σταδίου RD-191, η Energomash, εκτίμησε ότι η αποτυχία στην πρώτη δοκιμή οφειλόταν στην πτώση της πίεσης που σημειώθηκε στη δεξαμενή υγρού οξυγόνου του πυραύλου.
Ο πύραυλος αυτός είναι ο πρώτος ο οποίος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε καθ' ολοκληρίαν ενός των μετασοβιετικών συνόρων της Ρωσίας. Τον είχε παραγγείλει ο πρώην πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν τη δεκαετία του 1990 σε μια προσπάθεια να μειώσει την εξάρτηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τις άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και το κοσμοδρόμιο το οποίο ενοικιάζει η Μόσχα στο έδαφος του Καζακστάν.
Ο πύραυλος αυτός δυνητικά αποτελεί έναν ανταγωνιστή των ήδη διαθέσιμων πυραύλων ιδιωτικών εταιρειών όπως η Arianespace της Γαλλίας ή η SpaceX, που εδρεύει στην Καλιφόρνια. Θα αντικαταστήσει τον βασικό ρωσικό πύραυλο Proton, που έχει υποστεί μια σειρά αποτυχιών.
Όμως ειδικοί εκτιμούν πως η ανάπτυξή του έχει στοιχίσει δισεκατομμύρια δολάρια και ότι θα είναι εμπορικά βιώσιμος πριν περάσει άλλη μια δεκαετία.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ