Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Συρία: Η ΙSIL εναντίον του συριακού Στρατού, των ισλαμιστών ανταρτών και της Αλ Νούσρα

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014   3:09:00 μ.μ.

O σκοτεινός ρόλος του ISIL αποκαλύπτεται κάθε τόσο, και είναι πλέον εμφανές ποια γεωπολιτικά συμφέροντα εξυπηρετεί. Τουλάχιστον 62 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μαχητές, έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις που εδώ και 24 ώρες φέρνουν αντιμέτωπους το συριακό στρατό με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Χθες, Πέμπτη, η τζιχαντιστική οργάνωση εξαπέλυσε ταυτόχρονα επιθέσεις στις επαρχίες Ράκα (βόρεια), Χάσακα (βορειοανατολικά) και του Χαλεπιού (βόρεια), σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το οποίο βασίζεται σ' ένα εκτεταμένο δίκτυο ιατρικών πηγών, πολιτών και στρατιωτικών.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοιας έκτασης σύγκρουση ανάμεσα στο ΙΚ και το καθεστώς. Αμφότεροι πολεμούν εναντίον των ανταρτών, οι οποίοι μάχονται εδώ και τρία χρόνια για την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Το ΙΚ, το οποίο ανακοίνωσε στα τέλη Ιουνίου την ίδρυση ενός ισλαμικού «χαλιφάτου» ανάμεσα στη Συρία και το Ιράκ, ελέγχει μεγάλες ζώνες σ' αυτές τις δύο χώρες και επιδιώκει να επεκτείνει την ηγεμονία του.

Στην επαρχία της Χάσακα, «τουλάχιστον 21 τζιχαντιστές του ΙΚ σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε μια επίθεση αυτοκτονίας, μάχες και βομβαρδισμούς του στρατού», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Στην πόλη Χάσακα, τέσσερις καμικάζι πραγματοποίησαν επίθεση αυτοκτονίας μέσα στην έδρα του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ, την οποία ακολούθησαν συγκρούσεις μέσα στο κτίριο.

Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων μέλη του κόματος Μπάαθ και φρουροί του κτιρίου. Στους νεκρούς περιλαμβάνεται "ένας αξιωματούχος του Μπάαθ ο οποίος αποκεφαλίσθηκε με αιχμηρό αντικείμενο", διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

Νότια της πόλης, 11 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση του ΙΚ εναντίον ενός τάγματος. Ο στρατός βομβάρδισε τους δράστες καθώς και μια άλλη θέση του ΙΚ, σκοτώνοντας 17 τζιχαντιστές, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

«Οι βομβαρδισμοί του στρατού ανάγκασαν το ΙΚ να υποχωρήσει τη νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή», διευκρινίζει ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

Στην επαρχία Ράκα, στην οποία κυριαρχεί το ΙΚ, αλλά το καθεστώς διατηρεί τρεις θέσεις, οι μάχες ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα συνεχίσθηκαν τη νύκτα στις παρυφές της 17ης Μεραρχίας του στρατού, η οποία είχε δεχθεί χθες επίθεση από δύο καμικάζι, ένας από τους οποίους ήταν Σαουδάραβας.

«Τουλάχιστον έξι στρατιωτικοί, μεταξύ των οποίων ένας αξιωματικός, αποκεφαλίσθηκαν και οκτώ τζιχαντιστές σκοτώθηκαν», ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Το ΙΚ ανακοίνωσε χθες στο Twitter την έναρξη «ευλογημένων επιχειρήσεων εναντίον της 17ης Μεραρχίας» και στη συνέχεια έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες έξι αποκεφαλισμένων πτωμάτων.

«Το ΙΚ θέλει να 'καθαρίσει' την επαρχία από την παρουσία του στρατού», σύμφωνα με τον Αμπντέλ Ραχμάν.

Κοντά στο Χαλέπι, οι μάχες σταμάτησαν ανάμεσα στο ΙΚ και το στρατό στις παρυφές του αεροδρομίου Κουέιρις έπειτα από μια επίθεση που πραγματοποίησαν χθες Πέμπτη οι τζιχαντιστές.

Ο ΙΚ πολεμάει το καθεστώς, τους αντάρτες, τους αντίπαλους τζιχαντιστές του Μετώπου αλ-Νόσρα καθώς και τους κούρδους αυτονομιστές, ενώ ένα νέο μέτωπο άνοιξε πρόσφατα ανάμεσα στους αντάρτες και τους πρώην συμμάχους τους της αλ-Νόσρα.


Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ