Ροη ειδησεων

TUI: Ρεκόρ Βρετανών τουριστών φέτος στην Ελλάδα

Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2014   1:24:00 μ.μ.


TUI: Ρεκόρ Βρετανών τουριστών φέτος στην Ελλάδα
H γερμανική TUI  προβλέπει νούμερα ρεκόρ εφέτος για την Ελλάδα, 2 εκατομμύρια και πλέον τουρίστες αναμένονται από τη Μεγάλη Βρετανία, η ισπανική αεροπορική Iberia επιστρέφει στην Αθήνα, η Sky Express πραγματοποιεί από χθες καινούρια δρομολόγια από και προς Βόλο, για Ηράκλειο, Μύκονο, Μυτιλήνη και Σαντορίνη, η έτερη αεροπορική Τransavia αυξάνει επίσης τις διαθέσιμες θέσεις για την Ελλάδα και έπεται συνέχεια.

Έστω κι αν τα νούμερα για τον τουρισμό εφέτος σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, τα προβλήματα ρευστότητας για τους ίδιους τους ξενοδόχους παραμένουν, ενώ η χώρα μας προβλέπεται ότι θα φιλοξενήσει εφέτος έναν αριθμό 20 εκατ. τουριστών, από τους οποίους «οι περισσότεροι θα έλθουν κατά τους θερινούς μήνες έως το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννη Ρέτσο, δεδομένου ότι το μεγάλο στοίχημα της εποχικότητας δεν έχει ακόμη κερδηθεί για τον ελληνικό τουρισμό.
Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τις κάθε άλλο παρά… καλές πρακτικές μερίδας Ελλήνων ξενοδόχων με τις υπέρμετρες αυξήσεις των τιμών που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα με τους επίσημους φορείς να επιμένουν ότι «δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ Ελλήνων και ξένων και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει ούτε από τις έγκαιρες κρατήσεις μέσω Ίντερνετ.
Αντίθετα, διαφοροποίηση μπορεί να υπάρξει λόγω της προ-αγοράς από τους tour operators των δωματίων στα ξενοδοχεία για πιο πολλά δωμάτια (σ.σ. οι εφετινές αυξήσεις σε αυτά τα πακέτα διαμορφώθηκαν από 1,5% έως 2% σύμφωνα με τους ξενοδόχους). Από εκεί και πέρα ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης διαμορφώνει τις τιμές για τα πλεονάζοντα δωμάτια, ενώ οι προορισμοί της Μυκόνου και της Σαντορίνης έχουν καθιερωθεί ως πιο πολυτελείς προορισμοί».
Πάντως, ακόμη και αν τα νούμερα ανόδου του ελληνικού τουρισμού διατηρηθούν στα σημερινά, θετικά επίπεδα και το τουριστικό ρεύμα προς τον προορισμό της Αθήνας επίσης συνεχίσει να είναι ανοδικό, θα χρειασθεί τουλάχιστον μία τριετία προκειμένου τα ξενοδοχεία της ελληνικής πρωτεύουσας να βγουν από το ‘’κόκκινο’’, λόγω των συσσωρευμένων ζημιών τους.
Παρόλ’ αυτά, όπως επισημαίνουν οι ξενοδόχοι, επενδύσεις όπως αυτές του Ιδρύματος Νιάρχου στο Δέλτα Φαλήρου, το νέο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πρώην Φιξ, η ανακαίνιση της Εθνικής Πινακοθήκης κ.τ.λ. είναι νέα δεδομένα για την πόλη που σίγουρα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανοδική πορεία της ελληνικής πρωτεύουσας.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ