Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Μέχρι τις 15/9 θα καταβληθεί η ενδιάμεση δόση της εξισωτική σε κτηνοτρόφους

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014   8:21:00 μ.μ.


Μέχρι τις 15/9 θα καταβληθεί η ενδιάμεση δόση της εξισωτική σε κτηνοτρόφους
Τον Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης σε γεωργούς και κτηρνοτρόφους, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα σήμερα, Τρίτη 12/8. Το ποσό που θα καταβληθεί είναι 12,5 εκατομμύρια ευρώ και με αυτά τα χρήματα θα καλυφθεί η πρώτη δόση για το 2013. Η διαθέσιμη αρχική πίστωση της πρώτης δόσης ήταν 73 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 60 έχουν ήδη μοιραστεί στους δικαιούχους.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα με 7000 κτηνοτρόφους οι οποίοι έμειναν εκτός εξισωτικής. Μόλις αυτό λυθεί, θα πιστωθεί και η δεύτερη δόση η οποία ανέρχεται στα 57 εκατομμύρια ευρώ.
Το πρόβλημα που παρατηρήθηκε στις αιτήσεις των κτηνοτρόφων αυτών, έχει σχέση με τον προσδιορισμό των βοσκοτόπων που είχαν επιλεχθεί για την επιδότηση. Να σημειωθεί πως αιτήσεις που υποβλήθηκαν για την εξισωτική του 2013 έφτασαν περίπου τις 100.000 συνολικά.
Σύμφωνα με πηγές, κάποια από τα βοσκοτόπια έμειναν εκτός επιλογής επειδή σε αυτά δεν βοσκούν κοπάδια κτηνοτρόφων. Αυτό συνέβη λόγω της συμβατικής υποχρέωσης της χώρας έναντι ΕΕ να προχωρήσει στον προσδιορισμό των εκτάσεων βοσκοτόπων που θεωρούνται επιλέξιμοι για την εξισωτική αποζημίωση. Αποτέλεσμα ήταν να εντοπιστούν αιτήσεις με εκτάσεις σε βοσκότοπους που είχαν αλλάξει χαρακτήρα (π.χ βλάστηση με δασικά είδη και άρα μη επιλέξιμες) και ως εκ τούτου να μην μπορούν να γίνουν δεκτές.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν στον έλεγχο των αιτήσεων με βάση τις εκτάσεις βοσκοτόπων που πληρούσαν τα νέα κριτήρια επιλεξιμότητας με αποτέλεσμα να εμφανιστούν στην πληρωμή της εξισωτικής του 2013, αρκετές μη επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργήθηκε ο Οργανισμός Πληρωμών & Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) εντατικοποιεί τους διασταυρωτικούς ελέγχους στους κτηνοτρόφους με κριτήριο τον αριθμό των ζώων που κατέχουν και δηλώνουν για να λάβουν εξισωτική καθώς και την ποσότητα του γάλακτος που παραδίδουν στον ΕΛΟΓΑΚ.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ