Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Πρόσφυγες στα αζήτητα

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014   8:12:00 π.μ.


Πρόσφυγες στα αζήτητα
Ανακρούει πρύμνη η αμερικανική πολεμική εναντίον των Τζιχαντιστών του «Χαλιφάτου» στο Ιράκ και τη Συρία, την ίδια στιγμή που ο ΟΗΕ κήρυξε σήμερα το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού σε ό,τι αφορά στην ανθρωπιστική κρίση στο Ιράκ.

Όπως έγινε γνωστό, στροφή 180 μοιρών παρατηρείται στο σχέδιο Αμερικανών αξιωματούχων να προχωρήσουν στην άμεση απομάκρυνση των κατατρεγμένων της θρησκευτικής μειονότητας Γεζίντι στο όρος Σιντζάρ, καθώς διαπιστώθηκε πως οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι καλύτερες απ’ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Ειδικότερα, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι αυτήν τη χρονική στιγμή δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη φυγάδευσης των προσφύγων, που ανήκουν στη συγκεκριμένη μειονότητα, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να προστατευτούν από τους Τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ISL. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι Τζιχαντιστές δολοφόνησαν και έθαψαν σε κοινούς τάφους τουλάχιστον 500 μέλη των Γεζιντί από την έναρξη της προέλασής του στο Β. Ιράκ, ορισμένους εξ αυτών και ζωντανούς.
«Η κατάσταση δεν είναι και τόσο τραγική όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί» επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Αξιωματούχοι του ΟΗΕ υπολογίζουν πως περίπου 1,2 εκατ. άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους και να προχωρήσουν σε εσωτερική μετανάστευση, επισημαίνοντας πως ο «Συναγερμός Επιπέδου 3» θα διευκολύνει «την κινητοποίηση επιπρόσθετων πόρων σε αγαθά, πόρους και υλικό ώστε να υπάρξει η πλέον αποτελεσματική κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών των πληθυσμών που έχουν εκτοπιστεί βιαίως».
Κι όλα αυτά ενώ παρατηρείται ... συσπείρωση οργανώσεων που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση του εσωτερικού διαφόρων αραβικών χωρών με παράλληλη εκδήλωση της υποστήριξής τους στους -άλλοτε- αντίπαλους Τζιχαντιστές.
Η πτήση του ελικοπτέρου άλλαξε τα πλάνα
Το συμπέρασμα που προκύπτει από ολιγομελή αναγνωριστική αποστολή, αποτελούμενη από 20 στρατιωτικούς και εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, είναι σαφές: «Η κατάσταση των Γεζίντι στο όρος Σιντζάρ είναι καλύτερη από ό, τι είχε αρχικά εκτιμηθεί».
Επί 24 ώρες η ομάδα κατέγραψε την κατάσταση επί τόπου, διερεύνησε τις δυνατότητες εκκένωσης και μετά αναχώρησε με ελικόπτερα «Black Hawk». Ο αριθμός των Γεζίντι που βρίσκονται στα βουνά είναι σημαντικά μικρότερος απ' όσο είχε αρχικά υπολογιστεί και η σωματική τους κατάσταση καλύτερη από εκείνη που τα διεθνή Μέσα μετέδιδαν όλες αυτές τις ημέρες. Το αμερικανικό Πεντάγωνο αποδίδει αυτήν τη «θετική έκπληξη» στη ρίψη τροφίμων και δοχείων με νερό από αμερικανικά, βρετανικά και ιρακινά αεροπλάνα. Επίσης, τονίζεται και η συμβολή των βομβαρδισμών από αμερικανικά μαχητικά, που οδήγησαν σε επιτυχίες τους Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά, οι οποίοι μάχονται επί του ιρακινού εδάφους και βοήθησαν τους αποκλεισμένους Γεζίντι να εγκαταλείψουν το βουνό τις τελευταίες νύχτες και να καταφύγουν σε ασφαλέστερες περιοχές.
Έως τώρα η Δύση υπολόγιζε σε 20.000 με 30.000 τους πρόσφυγες από θρησκευτικές μειονότητες που κατέφυγαν στο όρος Σιντζάρ υπό δύσκολες συνθήκες για να γλιτώσουν από τις σφαγές των τζιχαντιστών. Το δίπτυχο «βομβαρδισμοί και ανθρωπιστική βοήθεια» εξέφραζε την πολιτική της Δύσης εναντίον των τζιχανιστών στο Β. Ιράκ με επικίνδυνες παρενέργειες στο στρατιωτικό σκέλος.
«Οι Τζιχαντιστές κέρδισαν σε νομιμοποίηση»
Ένας από τους λόγους της αμερικανικής μεταστροφής στο συγκεκριμένο ζήτημα θεωρούνται οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί και οι παρενέργειες τους στα σχέδια των μυστικών υπηρεσιών.
Η Washington Post -επικαλούμενη αμερικανικές μονάδες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας- έγραψε ότι μαχητές της Αλ Κάιντα στην Υεμένη και την Αφρική, εχθρικά διακείμενης προς την ISL, άρχισαν να προσχωρούν στις τάξεις των Τζιχαντιστών, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την υποστήριξής τους.
Σύμφωνα με τον Τσαρλς Λίστερ, συνεργάτη του Κέντρου «Brookings Doha» στο Κατάρ, η οργάνωση κέρδισε μαζικά σε νομιμοποίηση λόγω των αμερικανικών βομβαρδισμών. Αυτός φαίνεται εξάλλου πως είναι ο λόγος που ο πρόεδρος Ομπάμα δεν θέλει να διολισθήσει σ’ έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τους Τζιχαντιστές, καθώς το μέτωπο θα είναι πολλαπλό.
Έκκληση Δύσης για όπλα και κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Μόλις τρεις ημέρες από την έναρξη των αμερικανικών βομβαρδισμών στο Βόρειο Ιράκ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς πήγε στη Βαγδάτη, κομίζοντας μήνυμα της Δύσης για συγκρότηση νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
«Το Ιράκ έχει ανάγκη κυβέρνηση ενότητας, την ευρύτερη δυνατή. Οι Ιρακινοί θα πρέπει να εκπροσωπούνται σε αυτήν και από κοινού να μάχονται την ισλαμιστική τρομοκρατία» υπογράμμισε χαρακτηριστικά αμέσως μετά την άφιξή του.
Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο των αυτόνομων κουρδικών περιοχών Μασούντ Μπαρζανί, ο οποίος σε κοινή συνέντευξη τύπου απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να χορηγήσει όπλα στους Κούρδους για να πολεμήσουν τους Τζιχαντιστές.
«Δεν πολεμάμε εναντίον μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά ενός τρομοκρατικού κράτους» είπε ο Μπαραζανί.
Στο Ερμπίλ ο Λοράν Φαμπιούς επρόκειτο να επιτηρήσει τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Γαλλία προς τους πρόσφυγες της θρησκευτικής κοινότητας των Γεζιντί που έχουν καταφύγει στα βουνά. Ανάλογη ανθρωπιστική βοήθεια στέλνει και η Μ. Βρετανία.
«Στροφή» του Βερολίνου στο ιρακινό ζήτημα
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ, το Βερολίνο δεν αποκλείει πλέον την αποστολή όπλων στους Κούρδους του Βόρειου Ιράκ, όπου μέλη της κοινότητας των Πεσμεργκά μάχονται για να απωθήσουν τους Τζιχαντιστές.
Η διαφαινόμενη μεταστροφή του Βερολίνου στο ζήτημα της παροχής όπλων στους Κούρδους, που προσπαθούν να αναχαιτίσουν την προέλαση της ακραιφνούς ισλαμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο, κυριαρχεί στα ρεπορτάζ και τα σχόλια του γερμανικού Τύπου.
«Επιτέλους αντιλήφθηκαν ορισμένοι Γερμανοί πολιτικοί» ότι η παροχή «αποκλειστικά ανθρωπιστικής βοήθειας δεν αποτελεί λύση» υπογραμμίζει η «Badische Neueste Nachrichten» και σχολιάζει: «Το γεγονός ότι πολιτικοί όπως ο (σ.σ. αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, η (σ.σ. υπουργός Άμυνας) Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο (σ.σ. υπουργός Εξωτερικών) Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ακόμη και ο (επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος της Αριστεράς) Γκρέγκορ Γκύζι θέλουν να αναθεωρήσουν τον ρόλο και τα καθήκοντα της Γερμανίας ενώπιον του μακελειού δεν είναι απλά σωστό, αλλά αξίζει κάθε σεβασμό. Ας περιμένουμε να δούμε ποιος θα είναι ο πρώτος που θα τους "κολλήσει" την παράλογη ετικέτα του πολεμοχαρή».
«Αντιστάθμισμα» για τη Γάζα η αλλαγή στάσης;
Μ' ένα είδος «αντισταθίσματος» παρομοιάζει η «Tageszeitung» του Βερολίνου την αλλαγή στάσης Γερμανών πολιτικών, οι οποίοι προέρχονται από ένα κομματικό φάσμα που ξεκινά από τους συντηρητικούς Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας και φτάνει μέχρι το κόμμα της Αριστεράς.
Όπως σχολιάζει η TAZ: «Οι περισσότεροι που προειδοποιούν τώρα τόσο έντονα για μια επαπειλούμενη γενοκτονία εναντίον (σ.σ. της θρησκευτικής μειονότητας) των Γεζίντι, ήταν αισθητά σιωπηλοί μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες κατά των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας και παρακολουθούσαν άπραγοι τη σφαγή στη Συρία κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα -τουλάχιστον ώσπου οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους αναπλήρωσαν το κενό με την προέλασή τους και εξαπλώνουν πλέον και στο Ιράκ τον φόβο και τον τρόμο».
Η περίπτωση Σταϊνμάγερ
Ενδεικτική περίπτωση αποτελεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Σταϊνμάγερ, ο οποίος άλλαξε την αρχική άρνηση αποστολής στρατιωτικού υλικού στο Ιράκ.
«Στην παρούσα στιγμή δεν αποκλείω, εάν η κατάσταση παραμείνει τόσο απειλητική, να πρέπει να χορηγήσουμε ενδεχομένως όπλα» είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ το βράδυ της Τετάρτης στο δεύτερο γερμανικό δημόσιο κανάλι ZDF.
«Η βίαιη στάση των Τζιχαντιστών του Χαλιφάτου ISL μπορεί να το κάνουν απαραίτητο» πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για τις αντιρρήσεις από το ίδιο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα -στο οποίο ανήκει ο ίδιος- που εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι η χορήγηση όπλων σε εμπόλεμες περιοχές απαγορεύεται, ο Σταϊνμάγερ απάντησε:
«Στις βασικές αρχές για χορήγηση εξοπλιστικού υλικού λαμβάνεται υπ' όψιν το γεγονός πως βρισκόμαστε σε μια ασυνήθιστη κατάσταση, για την οποία θα πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση να δράσουμε διαφορετικά για λόγους δικών μας συμφερόντων, πολιτικών και ασφαλείας».
Ωστόσο, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας Χανς Πέτερ Μπάρτελς εξέφρασε τον σκεπτικισμό του.
«Ανταγωνισμός για το ποιος θα προσφέρει τα περισσότερα δεν βοηθά ούτε τους πρόσφυγες ούτε εμάς» είπε σε συνέντευξη στο σημερινό φύλλο της «Handelsblatt». Ο Χριστιανοδημοκράτης Ρόντεριχ Κιζεβέτερ, μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, προειδοποίησε να μη λαμβάνονται γρήγορες αποφάσεις.
«Η χορήγηση όπλων από μόνη της δεν αποτελεί λύση, χρειάζεται ένα συνολικό πολιτικό σχέδιο» πρόσθεσε στην ίδια εφημερίδα.
Σε άλλη «γραμμή» κινείται η «Südwest Presse». Όπως επισημαίνει: «Γερμανικά όπλα για στρατεύματα στο Ιράκ; Όχι, παρά τον προβληματισμό για τον πόνο που υφίστανται όσοι έχουν τραπεί σε φυγή ενώπιον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Επειδή όποιος κάνει πράξη αυτό που ζητούν τώρα κορυφαίοι πολιτικοί, απαρνείται το σύνολο των θεμελιωδών αρχών της γερμανικής πολιτικής για τους εξοπλισμούς. Παραβιάζει το νόμο και ανοίγει την πόρτα για τη συμμετοχή σε πολέμους διά αντιπροσώπων».


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ