Ροη ειδησεων

Έρευνα για τις Γερμανικές υποκλοοπές θα διεξάγει η Τουρκία

Κυριακή, 17 Αυγούστου 2014   10:27:00 μ.μ.


Έρευνα για τις Γερμανικές υποκλοοπές θα διεξάγει η Τουρκία
Οι αρχές της Τουρκίας θα διεξάγουν έρευνα σχετικά με τα δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία η Γερμανία κατασκόπευε την Αγκυρα, παρά το ότι τα δύο κράτη είναι εταίροι στο NATO, δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK).

Σε δημοσίευμά του, το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel αποκάλυψε ότι η υπηρεσία κατασκοπείας της Γερμανίας υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις τούρκων αξιωματούχων από το 2009, καθώς και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και της προκατόχου του Χίλαρι Κλίντον - αν και αυτό έγινε κατά λάθος, όπως ανέφερε.
Στην περίπτωση της Τουρκίας, σύμφωνα με το Spiegel, η κατασκοπευτική δραστηριότητα πιθανόν συνεχίζεται.
Ο Μεχμέτ Αλί Σαχίν, ο αντιπρόεδρος του AK, δήλωσε ότι οι τουρκικές αρχές οφείλουν να αντιμετωπίσουν «σοβαρά» το θέμα αυτό.
«Ασφαλώς η κυβέρνησή μας και το υπουργείο Εξωτερικών θα διεξαγάγουν τις απαραίτητες έρευνες για τις καταγγελίες που έγιναν από το περιοδικό» είπε ο Σαχίν, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.
Ο Σαχίν πάντως επισήμανε ότι το δημοσίευμα πρέπει να εξεταστεί «προσεκτικά», δοθείσης της τεταμένης σχέσης ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα της Τουρκίας και το Spiegel.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εξαπολύσει μύδρους επανειλημμένα εναντίον του περιοδικού, εξαιτίας ενός ιδιαίτερα επικριτικού άρθρου για την καταστροφή στο ορυχείο στη Σόμα.
Ο ανταποκριτής του Spiegel στη χώρα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία για ένα διάστημα εξαιτίας των απειλών κατά της ζωής του μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Ερντογάν θα ορκιστεί πρόεδρος της Τουρκίας την 28η Αυγούστου, μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές την 10η Αυγούστου.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ