Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Η οχηματοπομπή με τη ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια έφυγε για την Ουκρανία

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014   4:15:00 μ.μ.


Η οχηματοπομπή με τη ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια έφυγε για την Ουκρανία
Η ανθρωπιστική οχηματοπομπή για τους κατοίκους της Ανατολικής Ουκρανίας, όπου το Κίεβο διεξάγει την ειδική επιχείρηση ενάντια στον πληθυσμό του Ντομπάς, ήδη βρίσκεται στο δρόμο, μεταδίδει το πρακτορείο ITAR-TASS. Το Υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας δημιούργησε μια πομπή από 280 φορτηγά η οποία έφυγε προς τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ρωσίας από το Νάρο-Φομίνσκ στα περίχωρα της Μόσχας.

Τα φορτηγά μεταφέρουν συνολικά 2 χιλ. τόνους, μεταξύ άλλων 400 τόνους δημητριακά, 100 τόνους ζάχαρη, 62 τόνους παιδική τροφή, 54 τόνους ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα, καθώς και 12 χιλ. υπνόσακους και 69 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας διαφορετικής δυναμικότητας. Την ανθρωπιστική βοήθεια ευλόγησε ένας από τους ιερείς της Ενορίας της Μόσχας.
Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν στη τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο επιβεβαίωσε ότι η αποστολή του ανθρωπιστικού φορτίου συντονίστηκε με εκπροσώπους της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.
Πέραν τούτου, ο επικεφαλής του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι σύμφωνα με τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας τα στοιχεία αυτής της ανθρωπιστικής αποστολής συμφωνήθηκαν με τις αρχές του Κιέβου. «Εκείνη η ανθρωπιστική αποστολή την οποία επεξεργαζόμαστε τώρα, ελπίζω, δεν θα συναντήσει εμπόδια εκ μέρους από τους δυτικούς μας συνεργάτες», πρόσθεσε.
Παρόλα αυτά στην τελευταία συνέντευξη Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ η επίσημη εκπρόσωπος του Οργανισμού Μαρί Χαρφ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί ότι η Ρωσία μπορεί να εκμεταλλευτεί την ανθρωπιστική αποστολή στην Ουκρανία για την προμήθεια των εξοπλισμών.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματτέο Ρέντσι στην τηλεφωνική συνομιλία συμφώνησαν ότι στο προσεχές διάστημα υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής νέων κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία εάν εκείνη αποστείλει την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία χωρίς να συμφωνήσει την αποστολή με το Κίεβο.
Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι η Μόσχα και το Κίεβο από κοινού θα επιλέξουν το σημείο εισαγωγής της ρωσικής ανθρωπιστικής οχηματοπομπής στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας. Νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου δήλωσε για το παράλογο των δηλώσεων μερικών δυτικών πολιτικών που θεωρούν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους του Ντονμπάς είναι κάλυψη για την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας. "Είναι εντελώς παράλογες δηλώσεις ", είπε. Ο Πεσκόφ υπογράμμισε ότι πρόκειται αποκλειστικά για την ανθρωπιστική βοήθεια και στα ανατολικά της Ουκρανίας θα αποσταλούν όλα τα απαραίτητα προς το ζην.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ