Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Για κατάχρηση εξουσίας κατηγορείται ο κυβερνήτης του Τέξας

Σάββατο 16 Αυγούστου 2014   7:24:00 π.μ.


Για κατάχρηση εξουσίας κατηγορείται ο κυβερνήτης του Τέξας
Ο κυβερνήτης του Τέξας, Ρικ Πέρι, κατηγορήθηκε την Παρασκευή για κατάχρηση εξουσίας καθώς φέρεται να εξανάγκασε σε παραίτηση μια εισαγγελέα υπό την απειλή ότι, αν δεν παραιτηθεί, θα περικόψει τον προϋπολογισμό της υπηρεσίας της.

 Σημειώνεται ότι ο Πέρι είναι ένας εκ των πιθανών υποψηφίων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016,
Όπως έγινε γνωστό, μια επιτροπή έρευνας στο Όστιν, απηύθυνε δύο κατηγορίες κατά του κυβερνήτη αφενός για κατάχρηση εξουσίας και αφετέρου για προσπάθεια εκφοβισμού της εισαγγελέας Ρόσμαρι Λέχμπεργκ όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία της κομητείας Τράβις.
Η υπόθεση αφορά στο περιστατικό που σημειώθηκε το 2013 όταν η εισαγγελέας Λέχμπεργκ συνελήφθη να οδηγεί σε κατάσταση μέθης. Όπως η ίδια κατήγγειλε στις αρχές κατά τη σύλληψή της, ο Πέρι απείλησε να αφαιρέσει το ποσό των 7,5 εκατ. δολαρίων που προβλεπόταν από το δημόσιο προϋπολογισμό της πολιτείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, εάν η ίδια δεν προχωρούσε σε άμεση παραίτηση.
Όταν η εισαγγελέας αρνήθηκε να παραιτηθεί, ο κυβερνήτης άσκησε οικονομικό βέτο και ουσιαστικά «πάγωσε» την επιχορήγηση.
«Δεν μπορώ να συνεχίσω να τροφοδοτώ με δημόσιο χρήμα μια πολιτειακή μονάδα όπου ο υπεύθυνος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κοινού» εξήγησε ο Πέρι όταν αφαίρεσε από τον προϋπολογισμό τον φάκελο της υπηρεσίας όπου εργαζόταν η Λέχπεργκ.
Αν ο Πέρι οδηγηθεί σε δίκη και κριθεί ένοχος για κατάχρηση εξουσίας κινδυνεύει να καταδικαστεί σε φυλάκιση από πέντε έως 99 χρόνια.  Για την κατηγορία εξαναγκασμού σε παραίτηση ενός δημόσιου υπαλλήλου, η ποινή φυλάκισης κυμαίνεται από δύο έως δέκα έτη.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ