Ροη ειδησεων

Το Ισραήλ καταγγέλλει την επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ

Τρίτη, 12 Αυγούστου 2014   3:04:00 μ.μ.


Το Ισραήλ καταγγέλλει την επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ
Το Ισραήλ κατήγγειλε με δριμύτητα τη σύνθεση της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ για πιθανές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης και κατά τις εβδομάδες που προηγήθηκαν αυτής.

"Τα αντι-ισραηλινά συμπεράσματα της έκθεσης έχουν γραφεί εκ προοιμίου, δεν λείπουν παρά οι υπογραφές", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Γιγκάλ Πάλμορ, βάζοντας στο στόχαστρο τον πρόεδρο της επιτροπής που συγκροτήθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, τον Ουίλιαμ Σάμπας.
"Για την επιτροπή αυτή, το σημαντικό δεν είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά τα δικαιώματα των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως η Χαμάς", είπε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες τη συγκρότηση διεθνούς επιτροπής επιφορτισμένης με την έρευνα των παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Παλαιστινιακά Εδάφη, και κυρίως στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ από τις 13 Ιουνίου και την έναρξη ισραηλινών επιχειρήσεων μετά την απαγωγή των τριών ισραηλινών νεαρών στη Δυτική Οχθη.
Ο κύκλος αυτός της βίας κατέληξε στην ισραηλινή επίθεση κατά της Λωρίδας της Γάζας, που άρχισε στις 8 Ιουλίου.
Της επιτροπής έρευνας θα προεδρεύει ο Ουίλιαμ Σάμπας, καθηγητής του Διεθνούς δικαίου στο Λονδίνο. Θεωρείται ότι πρόσκειται εχθρικά προς το Ισραήλ.
Προηγούμενες δηλώσεις του με τις οποίες εξέφραζε την επιθυμία του να δει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγορούμενο ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έκαναν χθες τον γύρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης.
Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση Χαμάς χαιρέτισε χθες από την πλευρά της "την απόφαση συγκρότησης επιτροπής διεθνούς έρευνας για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας".
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου δεν διευκρίνισε ωστόσο εάν η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει σχετικά με τη συμμετοχή ή μη του Ισραήλ στις εργασίες της επιτροπής.
Η διαπρεπής βρετανο-λιβανέζα δικηγόρος Άμαλ Αλαμουντίν, ανακοίνωσε, μέσω του εκπροσώπου του Τζορτζ Κλούνεϊ και αρραβωνιαστικού της, ότι απέρριψε την πρόταση να συμμετέχει στην επιτροπή του ΟΗΕ λόγω άλλων ανειλημμένων υποχρεώσεων.
Εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Γενεύη δεν ήταν σήμερα σε θέση να εξηγήσει για ποιον λόγο το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε χθες τον διορισμό της Αλαμουντίν, μαζί με τους ειδικούς σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ντουντού Ντιένε από τη Σενεγάλη και Ουίλιαμ Σάμπας από τον Καναδά.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ