Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Επιστολή Μ. Χαρακόπουλου σε Ιερώνυμο για ρωσικό εμπάργκο

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014   10:08:00 π.μ.

Ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απέστειλε επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο με την οποία ζητεί την παρέμβασή του στον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κύριλλο προκειμένου να διαμεσολαβήσει στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαδίμηρο Πούτιν έτσι ώστε να εξαιρεθούν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα από τα αντίμετρα της Ρωσίας στις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Ακολουθεί η επιστολή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:


Προς:
Μακαριώτατο
Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος
κ.κ. Ιερώνυμο
Αθήνα, 12 Αυγούστου 2014

Μακαριώτατε,
Λαμβάνω την πρωτοβουλία να σας αποστείλω την παρούσα επιστολή γνωρίζοντας το γνήσιο και διαρκές ενδιαφέρον σας για τις δοκιμασίες που υφίσταται η ελληνική κοινωνία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που προέκυψε προ πενταετίας.
Αφορμή εστάθη το μείζον για τον αγροτικό κόσμο πρόβλημα με τα αντίμετρα τα οποία έλαβε η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ως απάντηση στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της ρωσικής αναμείξεως στην θλιβερή καθ’ όλα ουκρανική κρίση. Η Ελλάδα, δυστυχώς, πέραν του γεγονότος ότι βρίσκεται σε δυσάρεστη θέση από τον αλληλοσπαραγμό φιλικών και ομοδόξων λαών, πλήττεται καίρια από τον «εμπορικό πόλεμο» που ατύπως έχει κηρυχθεί. Η αγροτική μας παραγωγή, εν μέσω του θέρους, εδέχθη ισχυρό κτύπημα, καθώς η Μόσχα έκλεισε τα σύνορά της και τα ελληνικά προϊόντα δεν μπορούν να διατεθούν στη ρωσική αγορά. Η απειλή οικονομικής καταστροφής των παραγωγών μας –ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ- είναι πλέον ορατή.

Επιπλέον, ακόμη κι αν υπάρξουν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελληνικής Πολιτείας μέτρα αποκαταστάσεως της ζημίας, με ικανοποιητικές αποζημιώσεις, αυτές δεν αποτελούν οριστική λύση του προβλήματος. Και τούτο, διότι το κενό που δημιουργεί η αναστολή των εξαγωγών στη μεγάλη ρωσική αγορά μπορεί να καλυφθεί από ανταγωνιστικές ως προς τα συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα –κυρίως φρούτα- χώρες. Ήδη διαπιστώνονται τέτοιες κινήσεις. Αν αυτό συμβεί, όπως γίνεται ευκόλως κατανοητό, θα πρόκειται για μη αναστρέψιμη αρνητική εξέλιξη για την ελληνική γεωργία και μάλιστα σε μια περίοδο ιδιαίτερα δυσχερή για την ελληνική οικονομία, κατά την οποία επιδιώκουμε την αναζωογόνηση της παραγωγικής μας δραστηριότητας από την οποία θα προέλθουν νέες θέσεις εργασίας.

Κατόπιν τούτων, θα παρακαλούσα να ζητήσετε τη διαμεσολάβηση του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κυρίλλου, του οποίου ο λόγος έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαδίμηρο Πούτιν, προκειμένου να αντιμετωπίσει ευνοϊκά το αίτημα της ελληνικής πλευράς να υπάρξουν εξαιρέσεις στο ρωσικό εμπάργκο για τα αγροτικά μας προϊόντα, κάτι που βεβαίως θα εκτιμηθεί δεόντως από τον ελληνικό λαό, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βιώνει.
Βέβαιος για το ειλικρινές ενδιαφέρον σας

Με σεβασμό και εκτίμηση

Μάξιμος Χαρακόπουλος 
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ