Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

H αντεπίθεση των 10ιντσων tablets

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014   10:48:00 π.μ.


H αντεπίθεση των 10ιντσων tabletsΤα τελευταία δυο χρόνια τα μικρά tablets, με διαγώνιο οθόνης ανάμεσα στις 7 και 8 ίντσες, πρωταγωνιστούν στην αγορά των “έξυπνων” φορητών συσκευών.
Τον Οκτώβριο του 2012 η Apple ανταποκρίθηκε έγκαιρα στα “θέλω” των καταναλωτών και παρά τη διαχρονική - από την εποχή των πρώτων Mac - διστακτικότητα απέναντι σε κάθε διαφαινόμενο κατακερματισμό των οικοσυστημάτων της (γεγονός που αντανακλάται στην καθυστερημένη πλέον εξέλιξη του iPhone) δημιούργησε με το iPad mini των 7,9 ιντσών άλλο ένα best seller προϊόν. Τη στιγμή μάλιστα που το iPad των 9,7 ιντσών είχε αρχίσει να δείχνει βαρύ και μεγάλο, υποχωρώντας σε πωλήσεις.
Ηταν εξάλλου η περίοδος εκείνη (Ιούνιος του '12 - Ιούλιος του '13), όταν η Google με το Nexus 7, προϊόν συνεργασίας της με την Asus, αναβάθμισε τη λειτουργικότητα του Android, αρχής γενομένης με την έκδοση 4.1 (Jelly Bean), συνεχίζοντας από τότε να επενδύει σε μια ενιαία πλατφόρμα λειτουργικού συστήματος για smartphones και tablets.
Σήμερα, καθώς τα smartphones συνεχίζουν να μεγαλώνουν, με τις 5,7 ίντσες να θεωρούνται ένα όριο που συνδυάζει εργονομία και πρακτικότητα, ως συνέχεια της εξέλιξης στην τεχνολογία κατασκευής των οθονών, η οποία επιτρέπει την ελαχιστοποίηση των περιθωρίων μεταξύ πλαισίου και πάνελ, άρα και την τοποθέτηση μεγαλύτερης οθόνης στο ίδιο κέλυφος, γίνεται ορατό ότι τα phablets (smartphones με οθόνη μεγαλύτερη των 5 ιντσών, από το συνδυασμό της ονομασίας των συσκευών), σκοτώνουν την αγορά των tablets κάτω από τις 8 ίντσες.
Παράλληλα, η αύξηση του βαθμού παραγωγικότητας των tablets -αν και η χρήση τους συνεχίζει να περιστρέφεται γύρω από την κατανάλωση και όχι την παραγωγή περιεχομένου, όπως και η ελαχιστοποίηση του βάρους και του όγκου αυτών με μεγαλύτερες οθόνες, δίνει εκ νέου ώθηση στην κατηγορία 8 με 11 ίντσες -εκεί κάπου μπαίνουν πλέον στο παιχνίδι και τα υβριδικά μηχανήματα με Windows, κάνοντας δυσδιάκριτα τα όρια, όταν τα tablets μεταμορφώνονται με την προσθήκη πληκτρολογίου σε notebooks ή ultrabooks (βλ. Surface).
Εκθεση της NPD DisplaySearch προβλέπει ότι τα μικρότερα tablets (7-7,9'') θα αρχίσουν να χάνουν  μερίδια αγοράς από τα μεγαλύτερα tablets, ως αποτέλεσμα του ανταγωνισμού με τα ολοένα και μεγαλύτερα smartphones. Το 2013, τα μικρά tablets κατείχαν το 58% των πωλήσεων παγκοσμίως, ποσοστό που αρχίζει να μειώνεται, καθώς όπως προβλέπεται πολλοί από τους μεγάλους κατασκευαστές θα δώσουν μεγαλύτερο βάρος στην ανάπτυξη συσκευών με οθόνες από 8 έως 10,9 ίντσες.
Τα νέα Galaxy Tab S
Στη λογική αυτή φαίνεται πως κινείται και η Samsung. H ανανεωμένη σειρά  Galaxy Tab S, με δυο μοντέλα στις 8,4” και 10,5”, ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των καταναλωτών που θα ζητήσουν ένα premium Android tablet. Ελαφρύτερα και λεπτότερα τα νέα Galaxy Tab S εντυπωσιάζουν με την ποιότητα απεικόνισης των χρωμάτων που εξασφαλίζουν τα Super AMOLED πάνελ.
Οπως λέει η Samsung, “η οθόνη του Τab S απεικονίζει πάνω από το 90% του χρωματικού εύρους Adobe RGB, για πιο εντυπωσιακά χρώματα από ποτέ και καθώς η τεχνολογία Super AMOLED δεν απαιτεί οπίσθιο φωτισμό, το Galaxy Tab S καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, σε σύγκριση με τις LCD οθόνες”.
Στην πράξη το μεγάλο Galaxy Tab S είναι ότι καλύτερο έχει να προσφέρει σήμερα η αγορά των ανδροειδών tablets. Εξαιρετική απόκριση της οθόνης και μεγάλη αυτονομία παρά τις υψηλές επιδόσεις. Επιπλέον, ενσωμάτωση βιομετρικού αισθητήρα για την ανάγνωση του δακτυλικού αποτυπώματος στο βασικό πλήκτρο, τεχνολογία που η Samsung παρουσίασε για πρώτη φορά στο Galaxy S5.
H επένδυση της πίσω όψης ακολουθεί επίσης το σχεδιαστικό μοτίβο και την υφή του S5... Κάποιοι θα τη λατρέψουν και κάποιοι όχι. Θυσία στον βωμό του εξαιρετικά λεπτού προφίλ των Galaxy Tab S έχει γίνει η εργονομία των πλαϊνών πλήκτρων, ενεργοποίησης και αυξομείωσης της έντασης, τα οποία σε ένα βαθμό και μέχρι να τα συνηθίσεις προβληματίζουν με το μέγεθός τους.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ