Ροη ειδησεων

Στέγη για 1200 αστέγους και σίτιση για 165.000 απόρους από το πρωτογενές πλεόνασμα

Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014   11:30:00 π.μ.


Στέγη για 1200 αστέγους και σίτιση για 165.000 απόρους από το πρωτογενές πλεόνασμα
Το πρόγραμμα για τους αστέγους είναι συνολικού προϋπολογισμού 9.400.000 €, ενώ αυτό για τους άπορους θα κοστίσει 330 εκατ. ευρώ και θα διαρκέσει ως το 2020

Το Πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη», από το οποίο αναμένεται να ωφεληθούν 1200 άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης ,θα παρουσιάσει σήμερα ο υφυπουργός εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου. Στόχος είναι τουλάχιστον 480 αφού καλύψουν το πρόβλημα τις στέγης να ενταχθούν και σε εργασία. Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 9.400.000 € που προέρχεται από πόρους του πρωτογενούς πλεονάσματος, απευθύνεται σε:
• οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε Κοινωνικούς Ξενώνες Αστέγων ή Ξενώνες Ύπνου ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοιχτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων,
• οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί ως άστεγοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας,
• γυναίκες που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Γυναικών θυμάτων βίας,
• άτομα που φιλοξενούνται σε Δομές Παιδικής Προστασίας, έχουν συμπληρώσει το 18ο ηλικίας τους και δεν σπουδάζουν.
Πρόγραμμα σίτισης 165.000 απόρων έως το 2020
Την ίδια ώρα θα ξεκινήσει και το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής προς Απόρους 2014-2020» το οποίο θα περιλαμβάνει διανομή τροφίμων ,ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και υπηρεσίες κοινωνικής επανένταξης και θα απευθύνεται σε 165.000 άτομα που αντιμετωπίζουν συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Το πρόγραμμα συνολικού ύψους 330 εκ ευρώ υποβλήθηκε στο «Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους» (TEBA ή FEAD) και εντάσσεται στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης παρέμβασης του Υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση της φτώχειας, μέσω της διασύνδεσης του με το πρόγραμμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα διανέμει στοχευμένα υλική βοήθεια και θα παρέχει συνοδευτικές δράσεις στήριξης και ενδυνάμωσης στα μέλη 62.000 νοικοκυριών που αντιστοιχούν σε 165.000 άτομα, καλύπτοντας το 1,7% του πληθυσμού και συμβάλλοντας κατά 36% στον εθνικό στόχο μείωσης της φτώχειας.
Η υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να επιτευχθεί σε τοπικό επίπεδο μέσω «Τοπικών Κοινωνικών Συμπράξεων», οι οποίες θα έχουν την ευθύνη ταυτοποίησης των ωφελουμένων και διανομής – παρακολούθησης της υλικής βοήθειας και παροχής των συνοδευτικών υπηρεσιών.
Το Υπουργείο θα στηρίξει, επίσης, τη διαμόρφωση από τους Κοινωνικούς Εταίρους ενός ενιαίου μηχανισμού συντονισμού, καταγραφής και αξιολόγησης των Δωρεών, με τη μορφή «Συστήματος Συντονισμού Δωρεών» (ΣΣΔ), μέσω των οποίων θα εξασφαλισθεί συστηματική αξιοποίηση δωρεών από πολίτες, λοιπούς φορείς και επιχειρήσεις.
Ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλης Κεγκέρογλου, μετά την κατάθεση του επιχειρησιακού προγράμματος στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Απόρων, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το επιχειρησιακό πρόγραμμα που καταθέσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Απόρων, συνολικού ύψους 330,6 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2014-2020, θα ενισχύσει τον Εθνικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες νοικοκυριά.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ