Ροη ειδησεων

Ισπανία: Μετά από 12 χρόνια ανοίγει ξανά το σπήλαιο Αλταμίρα (Φωτογραφίες)

Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014   8:30:00 μ.μ.


Ισπανία: Μετά από 12 χρόνια ανοίγει ξανά το σπήλαιο Αλταμίρα (Φωτογραφίες)
Μόνο 192 οι τυχεροί που θα δουν από κοντά την Καπέλα Σιξτίνα της παλαιολιθικής τέχνης - Όταν ήταν ανοιχτό είχε 3.000 επισκέπτες καθημερινά

Τις «πύλες» του αναμένεται να ανοίξει μετά από δώδεκα ολόκληρα χρόνια το διάσημο σπήλαιο Αλταμίρα στην Ισπανία. Η αναμονή ήταν μεγάλη και μαζί της μεγάλωνε και ο αριθμός αυτών που θέλουν να το επισκεφθούν. Όμως το ισπανικό υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με το μουσείο που βρίσκεται δίπλα στο σπήλαιο διάλεξαν μόνο 192 τυχερούς.

Από σήμερα θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα -ίσως- πολυτιμότερα προϊστορικά δείγματα τέχνης του κόσμου. Το σπήλαιο είχε κάθε ημέρα 3.000 επισκέπτες, οι οποίοι περίμεναν υπομονετικά να θαυμάσουν από κοντά την αρχαία τέχνη.
Η Καπέλα Σιξτίνα της παλαιολιθικής τέχνης, όπως χαρακτηρίζουν αρκετοί το σπήλαιο όπου βρίσκονται αρχαίες βραχογραφίες ηλικίας 14.000 ετών, ήταν κλειστό για το κοινό, καθώς οι ειδικοί φοβόντουσαν πως η υγρασία και οι μικροσκοπικοί μύκητες που εισάγονταν από την αναπνοή των επισκεπτών θα κατέστρεφαν το χρώμα.

Την ώρα που χιλιάδες τουρίστες περιμένουν να δουν από κοντά τις τοιχογραφίες του σπηλαίου, το ισπανικό υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε πως αποφασίστηκε να επεκταθεί ο αριθμός των επισκεπτών, ώστε να δουν αν μπορούν τα αρχαία έργα ζωγραφικής να αντέξουν την αναπνοή του επισκέπτη και τα μικρόβια. Από τον Φεβρουάριο είχαν ξεκινήσει μικρές δοκιμαστικές επισκέψεις, οι οποίες σύμφωνα με το υπουργείο έδειξαν πως «καμία σχέση δεν υπάρχει μεταξύ της παρουσίας επισκεπτών και ερευνητών και την απώλεια της χρωστικής» όπως ανακοίνωσε το υπουργείο.

Συνολικά 192 είναι οι τυχεροί που θα μπουν στο σπήλαιο, σε γκρουπ των πέντε και για 37 λεπτά θα περιηγηθούν στα άδυτα του σπηλαίου, φορώντας ειδικό ρουχισμού και μάσκες οξυγόνου. Οι επισκέπτες θα θαυμάσουν μια σειρά από βραχογραφίες, ηλικίας 14.000 ετών που εικονίζουν κόκκινους και κίτρινους βίσωνες, άλογα, ελάφια, ανθρώπους με κεφάλια ζώων και μυστηριώδη σύμβολα.

Η UNESCO έχει χαρακτηρίσει τις βραχογραφίες ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1985 χαρακτηρίζοντάς τες ως «αριστουργήματα της δημιουργικής ιδιοφυίας και της πρώτης ολοκληρωμένης τέχνης του ανθρώπου». Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1868 στην περιοχή της Καλαμβρίας της Ισπανίας.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ