Ροη ειδησεων

Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης: Δάνεια 150 εκατ. δολάρια για τον Έμπολα

Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014   8:09:00 π.μ.


Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης: Δάνεια 150 εκατ. δολάρια για τον Έμπολα
Πιστώσεις ύψους 150 εκατ. δολαρίων (περίπου 116 εκατ. ευρώ) προτίθεται να χορηγήσει η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (ΑφΤΑ) στις χώρες της δυτικής Αφρικής, οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του ιού Έμπολα, προκειμένου να συνδράμει στις προσπάθειές τους να επαναφέρουν τα δημοσιονομικά τους σε ισορροπία.

Ωστόσο, η Τράπεζα έθεσε ως όρο να δείξουν πως κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να ενισχύσουν τα εθνικά τους συστήματα υγείας.
Η οικονομική ανάπτυξη στη Λιβερία και στη Σιέρα Λεόνε ενδέχεται να μειωθεί έως και 3,5 εκατοστιαίες μονάδες και στη Γουινέα 1%, δημιουργώντας χρηματοδοτικά κενά που ανέρχονται συνολικά σε 100-130 εκατ. δολάρια σε καθεμία από τις τρεις χώρες, εκτίμησε την Πέμπτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι προσπάθειες να εμποδιστεί η εξάπλωση του Έμπολα προσκόπτουν το εμπόριο στην περιοχή, τις μεταφορές αλλά και τις εγχώριες εμπορικές συναλλαγές στα τρία κράτη.
«Η επείγουσα ανάγκη είναι να σταθεροποιηθούν τα δημοσιονομικά» δήλωσε ο επικεφαλής της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης Ντόναλντ Καμπερούκα στην εφημερίδα «Le Monde».
«Η τράπεζα είναι έτοιμη να εκταμιεύσει 150 εκατ. δολάρια για να βοηθήσει τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα σε ό,τι αφορά στους προϋπολογισμούς και τα εθνικά νομίσματά τους» τόνισε.
«Όμως αυτό θα εξαρτηθεί από τις επιπλέον προσπάθειες που θα καταβάλουν για να βελτιώσουν τα συστήματα υγείας τους και την ασφάλεια των τροφίμων» πρόσθεσε.
Η ΑφΤΑ είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο ότι θα χορηγήσει δωρεές ύψους 60 εκατ. δολαρίων για να εκπαιδευθούν εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα και να αγοραστούν εφόδια για να καταπολεμηθεί η επιδημία του Έμπολα.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ