Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Στη Λήμνο από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου θα γίνουν «Ημέρες της Ρωσίας»

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014   6:57:00 μ.μ.


Στη Λήμνο από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου θα γίνουν «Ημέρες της Ρωσίας»
Από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου του 2014 στο νησί της Λήμνου θα γίνουν οι παραδοσιακές «Ημέρες της Ρωσίας στη Λήμνο». Την ενδέκατη φορά μια αντιπροσωπευτική αποστολή από τη Ρωσία στη σύνθεση της οποίας είναι επιστήμονες, διπλωμάτες, καλλιτέχνες, ιερείς, θα επισκεφτεί το νησί για να τιμήσει τη μνήμη των Ρώσων στρατιωτών, Κοζάκων και ναυτικών που θυσίασαν τις ζωές τους εκεί.

Οι "Ημέρες της Ρωσίας " διεξάγονται στη Λήμνο από το 2004, όταν στο ρωσικό νεκροταφείο μεταναστών στον οικισμό Καλογεράκι στη χερσόνησο Πούντα εγκαινιάστηκε ο τιμητικός σταυρός. Οι εκδηλώσεις τις οποίες διοργάνωσε το Ίδρυμα "Κληρονομιά", είναι αφιερωμένες στη μνήμη των Κοζάκων και άμαχων προσφύγων που βρέθηκαν στο νησί το 1920 στα τέλη του Εμφυλίου πολέμου στη Ρωσία. Συνολικά στη Λήμνο τότε μεταφέρθηκαν 30 χιλιάδες στρατιώτες και αξιωματικοί του στρατού του Βράγγελ, καθώς και στρατιωτικοί από κοζάκικα στρατεύματα του Κουμπάν και του Ντον και τα μέλη των οικογενειών τους. Από την πείνα και τις ασθένειες την περίοδο του 1920-1921 στη Λήμνο πέθαναν πάνω από 370 άτομα, μεταξύ των οποίων 85 είναι παιδιά.
Εκτός από αυτό, στο νησί είναι θαμμένοι οι ναυτικοί, πεσόντες στη μάχη της απελευθέρωσης της Λήμνου από τους Τούρκους το 1770 και το 1807 από τις μοίρες του στόλου του κόμη Αλεξέι Ορλόφ και του ναυάρχου Ντμίτρι Σενιάβιν.
Στην παραλία της πόλης Μυρίνα οι εκπρόσωποι του ρωσικού και ελληνικού κοινού θα καταθέσουν άνθη στα μνημεία Ελλήνων ηρώων και ναυτικών των ρωσικών μοιρών του στόλου που εξουδετέρωσαν στα ύδατα του Αιγαίου το τούρκικο στόλο. Τα άνθη θα στολίσουν επίσης το μνημείο των 72 Ρώσων ναυτικών από τη μοίρα του στόλου του κόμη Αλεξέι Ορλόφ που είναι θαμμένοι δίπλα στο Ναό στο Μούδρο.
Στο τιμητικό κοζάκικο νεκροταφείο στη χερσόνησο Πούντα και στο ρωσικό τμήμα του διεθνούς στρατιωτικού νεκροταφείου της Αντάντ κοντά στην πόλη της Μούδρου θα γίνουν μνημόσυνα.
Θα συνεχιστεί η παράδοση της κοινής εορταστικής λειτουργίας των Ρώσων και Ελλήνων ιερέων στο καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας της πόλης Μυρίνα.
Αναμένονται λαμπρές εκδηλώσεις του κοζάκικου συγκροτήματος «Ζωντανή Ρωσία» το οποίο έχει κερδίσει την αγάπη των Ελλήνων και θα δώσει μερικές παραστάσεις στη Μυρίνα. Στις παραστάσεις επίσης θα συμμετάσχουν ταλεντούχοι καλλιτέχνες που παίζουν τα ρωσικά παραδοσιακά μουσικά όργανα.
«Κάθε φορά η έλευσή μας στη Λήμνο συνοδεύεται από μια ιδιαίτερη συγκίνηση και ανησυχία», παραδέχεται ο ιερομόναχος Πέτρος, ηγούμενος της Ιεράς Μονής της Αγίας Τριάδας του Κοστρομά και του Ιπάτιεβσκ. « Η ιστορική μνήμη μας τραβάει εδώ και το αίμα των προγόνων μας ζητά να τιμούμε με ευλάβεια το χώρο, όπου βρίσκονται οι τάφοι τους.  Η ιστορία του ρωσικού και του ελληνικού λαού είναι πολύ στενά συνδεδεμένη. Και παρόλο που μένουμε μακριά, η Ιερή Πίστη την οποία κάποτε έσπειραν οι Έλληνες στα χώματά μας, μας ενώνει και μας κάνει ένα ενιαίο σύνολο».


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ