Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Ο Ρωμανός απέρριψε το βραβείο των 500 ευρώ για την εισαγωγή του σε ΤΕΙ

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014   8:12:00 μ.μ.


Ο Ρωμανός απέρριψε το βραβείο των 500 ευρώ για την εισαγωγή του σε ΤΕΙ
Είπε όχι στο «bonus» του Χ.Αθανασίου ο κρατούμενος για τη ληστεία στο Βελβεντό αρνήθηκε να παραλάβει το χρηματικό έπαθλο για την επιτυχία τους στις Πανελλήνιες

Τα συγχαρητήρια του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χαραλάμπου Αθανασίου αλλά και ένα χρηματικό έπαθλο ύψους 500 ευρώ δέχθηκαν σήμερα οι τρεις από τους τέσσερις νεαρούς κρατούμενους στις φυλακές Αυλώνα, οι οποίοι κάτω από συνθήκες στέρησης της ελευθερίας τους, κατάφεραν κατά τις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις να εισαχθούν σε Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Ο κ. Αθανασίου μετέβη στις φυλακές Αυλώνα, συνοδευόμενος από από τον Γενικό Διευθυντή Σωφρονιστικής Πολιτικής κ. Γιάννη Σταλίκα, όπου και συνεχάρη τους νεαρούς κρατούμενους, τον διευθυντή του σχολείου των φυλακών κ. Πέτρο Δαμιανό, τη διευθύντρια του συγκεκριμένου σωφρονιστικού καταστήματος κ. Μαρίνα Μπούκη, όπως και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, η στάση ενός εκ των κρατουμένων ο οποίος αρνήθηκε να παραλάβει τον έπαινό του από τον κ. Αθανασίου και μέσω του διευθυντή του σχολείου διαμήνυσε ότι δεν θα παραστεί στην απονομή για ιδεολογικούς λόγους.
Πρόκειται για τον Νίκο Ρωμανό, κρατούμενο για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης και φίλο του αδικοχαμένου Αλέξη Γρηγορόπουλο, ο οποίος φέτος έδωσε εξετάσεις μέσα από τις φυλακές και πέρασε με επιτυχία στο ΤΕΙ Αθήνας, στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Τμήμα Υγείας).
«Δεν θα παραλάβει τον έπαινο και το έπαθλο των 500 ευρώ, καθώς αν προχωρούσε στη συγκεκριμένη ενέργεια θα ερχόταν σε αντίθεση με τις αξίες που πρεσβεύει», τόνισε ο κ. Δαμιανός για λογαριασμό του Ν. Ρωμανού, ο οποίος εκτός από την επιτυχία του στις εξετάσεις παντρεύτηκε στις φυλακές και τη 18χρονη σύντροφό του.
Ακόμη, ενας από τους επιτυχόντες έχει μεταχθεί στις φυλακές Λάρισας με αποτέλεσμά να μην μπορεί να παραλάβει το βραβείο του, το οποίο παρέλαβε για λογαριασμό του ο διευθυντής του σχολείου των φυλακών.
«Η πολιτεία δεν κάνει διακρίσεις στα θέματα σπουδών. Είναι αξιέπαινος που ακολούθησε τις συμβουλές των δασκάλων του και εργάστηκε σκληρά για να πετύχει την εισαγωγή του σε σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», ανέφερε πάντως από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης και απευθυνόμενος στους κρατούμενους προσέθεσε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και ικανοποιημένος για τη σπουδαία αυτή επιτυχία σας. Η προσπάθεια σας είναι αξιοζήλευτη και αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πώς ο νέος άνθρωπος μπορεί να ξεπεράσει τις κακιές στιγμές του παρελθόντος και να ανοίξει δρόμους σε νέους ορίζοντες. Η φυλακή πέραν του σωφρονιστικού χαρακτήρα της έχει και παιδαγωγικό χαρακτήρα. Το γεγονός ότι κάποια στιγμή περάσατε στην παραβατικότητα δε λέει τίποτα. Οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει κάποιο παράπτωμα».
Με τη σειρά τους τόσο οι κρατούμενοι όσο και η διεύθυνση του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης ευχαρίστησαν τον υπουργό Δικαιοσύνης και ζήτησαν να μεριμνήσει για τη διευκόλυνση των φοιτητών ως προς τη χρήση των εκπαιδευτικών αδειών.
Ο κ. Αθανασίου διαβεβαίωσε για τη συνεχή στήριξή τους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει το ζήτημα σε συνεννόηση με τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέα Λοβέρδο.
Κατά την επίσκεψή του στις φυλακές Αυλώνα ο κ. Αθανασίου όπως και κ. Σταλίκας είχαν τη ευκαιρία να συνομιλήσουν αρκετή ώρα με τους μαθητές, από τους οποίους πληροφορήθηκαν τα βασικά προβλήματα της καθημερινότητας τους. Μάλιστα, αρκετοί από τους κρατούμενους ζήτησαν τη δημιουργία ενός γηπέδου ποδοσφαίρου (5Χ5), ενώ συζητήθηκε και το θέμα της χορήγησης των εκπαιδευτικών αδειών.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ