Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Aδοξο τέλος για τις σαύρες που ταξίδεψαν στο Διάστημα για σεξ

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014   7:09:00 π.μ.


Aδοξο τέλος για τις σαύρες που ταξίδεψαν στο Διάστημα για σεξEγιναν θυσία στο όνομα της επιστήμης:
Πέντε σαύρες που είχαν εκτοξευτεί σε τροχιά προκειμένου να μελετηθεί η σεξουαλική ζωή τους επέστρεψαν στη Γη νεκρά και κατεψυγμένα, ανακοίνωσε η ρωσική υπηρεσία Διαστήματος.
«Δυστυχώς πέθαναν όλα» έγραφε η λιτή ανακοίνωση της Roscosmos, ενάμισι μήνα μετά την εκτόξευση του δορυφόρου Photon-M4 που φιλοξενούσε τα πειραματόζωα.
Τα πέντε άτυχα ερπετά, τα οποία ανήκουν στην οικογένεια των γκεκκονιδών, όπου κατατάσσονται και τα σαμιαμίδια, φαίνεται ότι πέθαναν από το κρύο όταν το σύστημα θέρμανσης σταμάτησε να λειτουργεί στο δορυφόρο Photon-M4.
Καλύτερη τύχη είχαν πάντως οι μύγες δροσόφιλα που βρίσκονταν στον δορυφόρο, οι οποίες όχι μόνο επέζησαν αλλά και αναπαράχθηκαν, επιτρέποντας στους επιστήμονες να μελετήσουν την επίδραση της έλλειψης βαρύτητας στο σεξ.
Η αποστολή είχε σημαδευτεί εξ αρχής από κακοτυχίες, καθώς η Roscosmos έχασε για λίγο την επαφή με τον δορυφόρο λίγο μετά την εκτόξευσή του στις 19 Ιουλίου. Αργότερα αποκατέστησε την επικοινωνία και κατάφερε να θέσει το δορυφόρο στη σωστή τροχιά.
Η απώλεια των πειραματόζωων ήταν μια ακόμα αναποδιά για το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα.
Η ρωσική διαστημική βιομηχανία βασίζεται σήμερα στους πυραύλους Soyuz και στους πυραύλους Proton, οι οποίοι ντρόπιασαν τη Μόσχα σε μια σειρά θεαματικών αποτυχιών.
H τελευταία απώλεια πυραύλου Proton ήταν το Μάιο, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης ότι θα επενδύσει 52 δισ. δολάρια στη διαστημική βιομηχανία έως το 2020.
Δορυφόρος Photon-M είχε εκτοξευτεί τελευταία φορά το 2007 μεταφέροντας σαύρες, αμφίβια, πεταλούδες και άλλα ζώα.
Μια προηγούμενη εκτόξευση το 2001 είχε εξελιχθεί σε τραγωδία όταν ο πύραυλος που μετέφερε το δορυφόρο συνετρίβη και σκότωσε έναν στρατιώτη.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ