Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Η ομάδα επαφής για την Ουκρανία συμφώνησε στην παύση πυρός και την ανταλλαγή των αιχμαλώτων

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014   9:16:00 π.μ.


Η ομάδα επαφής για την Ουκρανία συμφώνησε στην παύση πυρός και την ανταλλαγή των αιχμαλώτων
Στη συνεδρίαση της ομάδας επαφής (Ουκρανία – ΟΑΣΕ - Ρωσία) στο Μινσκ την Παρασκευή υπογράφτηκε το πρωτόκολλο για την παύση του πυρός στα ανατολικά της Ουκρανίας από τις 19.00 (ώρα Μόσχας)  και εγκρίθηκε το σχέδιο της ειρηνικής ρύθμισης από 12 εδάφια που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συμφωνία των διαμαχόμενων πλευρών για την ανταλλαγή των αιχμαλώτων.

Από την πλευρά του Κιέβου το έγγραφο υπέγραψε ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίς Λεωνίδ Κούτσμα. Από την πλευρά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ υπέγραψε ο Πρωθυπουργός Ίγκορ Πλοτνίτσκι και από την πλευρά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ο Πρωθυπουργός Αλεξάνδρ Ζαχάρτσενκο.
Αμέσως μετά τη συμφωνία για την παύση του πυρός που πέτυχαν ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πιότρ Ποροσσένκο και οι ηγέτες των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ έδωσαν τη διαταγή να σταματήσει το πυρ.
Τη Δευτέρα οι ουκρανικές αρχές και η ηγεσία των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ σχεδιάζουν να διεάγουν μια διαδικτυακή συνέντευξή στην οπία θα συζητήσουν θέματα ανταλλαγής αιχμαλώτων, ανέφερε στο πρακτορείο ITAR-TASS η πηγή που βρίσκεται κοντά στη συνεδρίαση της ομάδας επαφής για την Ουκρανία στο Μινσκ.
"Νομίζω ότι στις διαπραγματεύσεις αυτές θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις που αφορούν στο πρόβλημα των στρατιωτικών αιχμαλώτων ", είπε.
Οι μαχητές της λαϊκής επιστράτευσης έχουν περίπου 1000 Ουκρανούς αιχμάλωτους, οι εξολοθρευτές έχουν αιχμάλωτους περίπου 200 μαχητές της επιστράτευσης ή απλώς άμαχους κατοίκους που συμπαθούν στους μαχητές της επιστράτευσης.
Το πρώτο φορτίο του ανθρωπιστικού κομβόι της βοήθεια στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας πρέπει να φτάσει το Σάββατο, δήλωσε πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας Λεωνίδ Κούτσμα.
Με τη σειρά του, ο Πρέσβυς της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία Μιχαήλ Ζουράμποφ ανέφερε ότι το δεύτερο ανθρωπιστικό κομβόι θα αποσταλεί στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας μετά την αφαίρεση ναρκών από τα εδάφη από τα οποία μπορεί να περάσει.
Όπως δήλωσε, πρώτα θα γίνει η αφαίρεση ναρκών. "Από αυτούς του διαδρόμους θα προμηθεύουν την ανθρωπιστική βοήθεια. Τις προσεχείς ημέρες θα αποσταλεί το δεύτερο ανθρωπιστικό κομβόι ", είπε ο Ζουράμποφ.
Το μελλοντικό καθεστώς των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στη συνάντηση της ομάδας επαφής στο Μινσκ δεν συζητήθηκε, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ Ίγκορ Πλοτνίτσκι.
"Δε φτάσαμε σε εκείνο το θέμα, κατά κύριο λόγο μιλήσαμε για την παύση του πυρός ", είπε ο Πλοτνίτσκι.
"Όταν ερχόμασταν εκεί, δεν πιστεύαμε ότι μπορούμε να βρούμε κάποια συμφωνία. Ως αποτέλεσμα των συνομιλιών όμως καταλάβαμε ότι από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης βρίσκονται άνθρωποι, χρειαζόμαστε οι άνθρωποι αυτοί να μπορέσουν να γυρίσουν στα σπίτια τους ", επισήμανε μετά το πέρας της συνεδρίασης της ομάδας επαφής.
"Τα περισσότερα εδάφια αυτού του πρωτοκόλλου ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μας», δήλωσε ο επικεφαλής της κηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ Ίγκορ Πλοτνίτσκι. « Η παύση του πυρός όμως δεν σημαίνει την αλλαγή της πορεία για την ανεξαρτησία. Το μέτρο αυτό είναι αναγκαστικό ".
Όπως φαίνεται, το θέμα της απομάκρυνσης των εξολοθρευτών του Κιέβου από το έδαφος της Νοβορωσίας επίσης μέχρι στιγμής δεν έχει επιλυθεί. Εν πάση περιπτώσει, οι ειδικοί λένε ότι αυτή τη στιγμή αποφασίστηκε ότι η καθεμία από τις πλευρές αυτές συνεχίζει να τηρεί εκείνες τις θέσεις που είχε τη στιγμή της παύσης του πυρός.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ