Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Τον Φεβρουάριο το κόμμα Μπαλτάκου με πρόεδρο πρώην αρχηγό του ΓΕΣ

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014   2:41:00 μ.μ.



Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

Τον νέο πολιτικό φορέα ετοιμάζει αυτή την περίοδο ο Τάκης Μπαλτάκος, με σκοπό να τον παρουσιάσει τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Με κύριο γνώμονα την κάλυψη ενός σοβαρού κενού, της τάξης του 16,5%, στα δεξιά της Ν.Δ., ο πρώην γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου αναπτύσσει τα σχέδιά του με βάση το γαλλικό πρότυπο του γκωλικού κόμματος, με το οποίο η «γαλάζια»...

παράταξη θα μπορούσε να συνεργαστεί, καταλαμβάνοντας ευρύ πλειοψηφικό ρεύμα. Πεδία αναφορών του θα είναι κυρίως οι Ενοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, οι απόστρατοι και η Εκκλησία. Παρότι αρκετοί βουλευτές και πολιτικά πρόσωπα έχουν προσεγγίσει τον Τ. Μπαλτάκο για συμμετοχή ή συνεργασία με τον νέο φορέα, εκείνος υιοθετεί την τακτική της μη συμμετοχής πολιτικών, προωθώντας για επικεφαλής έναν πρώην στρατιωτικό. Μάλιστα, πρόσφατα ο κ. Μπαλτάκος συναντήθηκε, παρουσία και του ανεξάρτητου βουλευτή Β.

Καπερνάρου, με τον πρώην αρχηγό του Στρατού Κωνσταντίνο Ζιαζιά, ο οποίος παραιτήθηκε τον Ιούλιο του 2012, καταγγέλλοντας ωμές παρεμβάσεις του τότε υπουργού Αμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου, στις κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών του ΓΕΣ, πυροδοτώντας νέα σενάρια. Την ίδια ώρα, ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης απορρίπτει οποιαδήποτε επαφή με τη Χρυσή Αυγή, αλλά και με σχηματισμούς της κεντροδεξιάς «πολυκατοικίας» που δημιουργήθηκαν με σκοπό να πλήξουν τη Ν.Δ., χωρίς σαφή πολιτικό προσανατολισμό ή οποιαδήποτε κατανόηση στην κοινωνική αναγκαιότητα της λαϊκής βάσης. Αλλωστε, όπως ο ίδιος λέει σε κύκλους του, «εγώ δεν έχω πάψει να είμαι Νέα Δημοκρατία».

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Οι «καθαρές γραμμές» στην επιλογή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και η πλήρης μισθολογική-συνταξιοδοτική αποκατάστασή τους τίθενται ως προτεραιότητες για τον κ. Μπαλτάκο, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή επαφή με συνδικαλιστικούς φορείς και ενώσεις αποστράτων. Λέγεται, μάλιστα, ότι πρόσφατα συνέδραμε στη σύνταξη της «επιστολής των 51 σημείων» της ΕΑΑΣ (Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού) προς τον υφυπουργό Αμυνας, Ι. Λαμπρόπουλο, με αποδέκτη τον πρωθυπουργό, με την οποία ζητούνται μεταξύ άλλων η επαναφορά της προϋπόθεσης του ελληνικού γένους για τους υποψηφίους των στρατιωτικών σχολών, η υποχρεωτική στράτευση των γυναικών, η αποφυγή συγκρότησης υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, η επαναφορά των οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, καθώς και θεσμικές δράσεις για την αντιμετώπιση της παραμορφωτικής προπαγάνδας σε βάρος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Διαρκείς είναι οι σχέσεις του κ. Μπαλτάκου με τις ενώσεις των αστυνομικών υπαλλήλων και των αξιωματικών, στις οποίες παρέχει νομική στήριξη, ενώ ως γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου είχε συμβάλει αποφασιστικά στη διαφύλαξη του επικουρικού ασφαλιστικού φορέα τους. Για παράδειγμα, πολλοί θυμούνται τις παρεμβάσεις του, την άνοιξη, στη συζήτηση ενός μνημονιακού πολυνομοσχεδίου για τη διατήρηση της αυτονομίας του Ταμείου των αστυνομικών, το οποίο τελικώς, μετά την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση, περιήλθε στο υπουργείο Εργασίας από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθούν μεγάλες εντάσεις στις σχέσεις της Ν.Δ. με τα Σώματα Ασφαλείας. Επιπλέον, ο κ. Μπαλτάκος στις εισηγήσεις του προς τον πρωθυπουργό, την περίοδο προ των κρίσεων στα τρία Οπλα και στα Σώματα Ασφαλείας, προέτασσε ως αναγκαία τη διαφύλαξη της επετηρίδας, ώστε να μην αποστρατεύονται για πολιτικούς λόγους αξιωματικοί και να μη διαταράσσεται κάθε φορά η τάξη. Αλλωστε, ο ίδιος διαφωνούσε με την προωθούμενη τότε αναδιάρθρωση στην Αστυνομία, η οποία εφαρμόστηκε και αναιρέθηκε τρεις μήνες αργότερα.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο κ. Μπαλτάκος πρωτοστάτησε και στο επί διετίας «πάγωμα» του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, το οποίο είχε προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις από την πλευρά των ιεραρχών. «Με το προς ψήφιση νομοσχέδιο ανοίγει ο ασκός του Αιόλου, διότι θα μπορεί να κολάζεται ποινικά όχι μόνον η πράξη, αλλά και η έκφραση γνώμης. Κυριολεκτικά ανατρέπεται το δικανικό μας σύστημα και ο νομικός μας πολιτισμός», προειδοποιούσαν με επιστολές τους στον πρωθυπουργό επτά μητροπολίτες. Παρά ταύτα, την περασμένη εβδομάδα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έσπευσε να συνηγορήσει στην ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου, ενεργώντας κατ’ ουσίαν διχαστικά στο εσωτερικό και στο πλήρωμα της Εκκλησίας. Η δυναμική του πρώην γραμματέα της κυβέρνησης στην Εκκλησία δεν είναι αμελητέα. Διατηρεί παραδοσιακές σχέσεις με το Αγιον Ορος, που, σύμφωνα με πληροφορίες, επισκέπτεται και αυτό το Σαββατοκύριακο, και με μητροπολίτες όπως τον Μεσογαίας Νικόλαο. Προ ημερών, ο κ. Νικόλαος παρενέβη ανεξάρτητα για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι «δεν ζητούμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, αλλά να διορθωθεί», όπως εξ αρχής επέμενε ο κ. Μπαλτάκος. Επεσήμαινε, δε, ότι «οι κοινωνίες που απαγορεύουν τον στιγματισμό και τον έλεγχο των ψυχοκοινωνικών διαστροφών, όπως είναι οι γενοκτονίες, οι ομοφυλίες και ο ρατσισμός, αυτές οι κοινωνίες ούτε κοινωνίες είναι, ούτε και δημοκρατίες». Μάλιστα, η οπτική αυτή του μητροπολίτη έτυχε ευρείας δημοσιοποίησης στους ιερούς ναούς ανά την Ελλάδα, καθώς ο αδελφός του είναι εκδότης των περιοδικών «ΣΩΤΗΡ», «Προς τη Νίκη» και «Η Δράση μας», τα οποία επισήμως διανέμονται από την Εκκλησία.

Οι συζητήσεις για τον στρατηγό Ζιαζιά

Ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης, Τ. Μπαλτάκος, δεν φιλοδοξεί να ηγηθεί του νέου κόμματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα παραμείνει άπραγος σε περίπτωση που ο κ. Ζιαζιάς δεν αναλάβει την προεδρία. Πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους αρχηγούς του Στρατού με θητεία στις πλέον μάχιμες μονάδες του ΓΕΣ και ακεραιότητα κρίσης, μακριά από πολιτικές ή κομματικές προσλαμβάνουσες. «Παραιτήθηκα γιατί δεν ήταν έντιμο να αποστρατεύονται συνάδελφοί μου όχι από τα θεσμικά όργανα, αλλά σε άτυπες συνάξεις του υπουργείου Αμυνας… Ηταν ανέντιμο για μένα να προτείνω ή να υπαγορεύσω ονόματα συναδέλφων που μου είχε υπαγορεύσει η πολιτική ηγεσία», είχε δηλώσει μετά την παραίτησή του. Η αλήθεια είναι ότι η στάση ζωής του κ. Ζιαζιά δεν συνάδει με τις συμπεριφορές του πολιτικού συστήματος, όπως πολλές φορές το έχει συζητήσει άλλωστε ο ίδιος με τον κ. Μπαλτάκο και τον ανεξάρτητο βουλευτή Β. Καπερνάρο. Ωστόσο, αυτή την ανέκφραστη πολιτικά διαφορετικότητα επιθυμεί να αναδείξει το νέο κόμμα.
parapolitika.gr
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ