Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ο Κάρατζιτς «κινητήρια δύναμη» της γενοκτονίας στη Σερβία

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014   5:27:00 μ.μ.


Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ο Κάρατζιτς «κινητήρια δύναμη» της γενοκτονίας στη Σερβία
«Βρισκόταν σταθερά επικεφαλής μιας εκστρατείας για την «κάθαρση» της Σερβίας από τον μη σερβικό πληθυσμό της» σύμφωνα με τους εισαγγελείς

O Ράντοβαν Κάρατζιτς ήταν μία κινητήρια δύναμη πίσω από τη γενοκτονία στη Σερβία, δήλωσαν σήμερα οι εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία.
Οι εισαγγελείς για εγκλήματα πολέμου ολοκλήρωσαν σήμερα την υπόθεσή τους εναντίον του πρώην αρχηγού των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως ο κατηγορούμενος ήταν μια «κινητήρια δύναμη» και βρισκόταν σταθερά επικεφαλής μιας εκστρατείας για την «κάθαρση» της Σερβίας από τον μη σερβικό πληθυσμό της.
Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την ώρα που ο πρώην αρχηγός των Σέρβων της Βοσνίας ετοιμάζεται για την μεθαυριανή απολογία του.
Ολοκληρώνοντας τέσσερα χρόνια ακροαματικών συνεδριάσεων, ο εισαγγελέας Άλαν Τίγκερ είπε στους δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία πως ο Κάρατζιτς είχε καυχηθεί εκείνη την εποχή για την πρόθεσή του να εξαλείψει το μη σερβικό πληθυσμό.Οι εισαγγελείς επιδιώκουν τη μέγιστη ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τον Κάρατζιτς, πολιτική φυσιογνωμία στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία που στοίχισε τη ζωή σε 100.000 ανθρώπους.
«Έπειτα από εκατοντάδες μάρτυρες, 80.000 σελίδες πρακτικών και 10.000 τεκμήρια, η πολιτική της εθνικής αποκάθαρσης έχει επιτέλους εκτεθεί. Και ο Κάρατζιτς ήταν η κινητήρια δύναμή της», δήλωσε ο Τίγκερ.
Υπενθυμίζεται ότι, ο Κάρατζιτς αντιμετωπίζει κατηγορίες για γενοκτονία για το φόνο 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών από τη Σρεμπρένιτσα, τη χειρότερη σφαγή στην Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας σκότωσαν αιχμαλώτους αφού τους μετέφεραν σε ειδικές τοποθεσίες. Θεωρείται επίσης υπεύθυνος για την πολιορκία του Σεράγεβο, η οποία διήρκεσε 43 μήνες και κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 5.000 άμαχοι.
«Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκατοντάδες πόλεις καταστράφηκαν, πλήθη ανθρώπων εκτοπίσθηκαν καταναγκαστικά», δήλωσε ο Τίγκερ απευθυνόμενος στο δικαστήριο. Ο ίδιος επεσήμανε πως ο Κάρατζιτς, ο οποίος είναι σήμερα 69 ετών, χρησιμοποίησε βία και τρομοκρατία για να επιτύχει την απόσχιση ενός εθνικού σερβικού κράτους από την Βοσνία, αρχίζοντας λίγες μόνον ημέρες μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας από την Γιουγκοσλαβία.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ