Ροη ειδησεων

Ανησυχεί η Λευκωσία για τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στην κυπριακή οικονομία

Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014   2:19:00 μ.μ.

Tώρα στην Κύπρο ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχει στην κυπριακή οικονομία το ρωσικό εμπάργκο. Η στάση της Κύπρου απέναντι στη Ρωσία που στήριξε επί σειρά ετών το κυπριακό κράτος προκάλεσε μεγάλη δυσφορία στη Μόσχα, καθώς αποτελεί το λιγότερο αχαριστία.

Τις επιπρόσθετες ανησυχίες που δημιουργεί για την κυπριακή οικονομία το εμπάργκο της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε προϊόντα που προέρχονται από την ΕΕ εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας κατά την έναρξη συνεδρίου στη Λευκωσία με θέμα «Το μέλλον των ρωσικών επιχειρήσεων στην Κύπρο».

Παράλληλα, σημείωσε με μεγάλη ικανοποίηση το γεγονός ότι Ρώσοι επενδυτές, όπως είπε, έχουν εκφράσει «τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κύπρο, σε τομείς όπως οι τράπεζες, ο τουρισμός και τα ακίνητα».

Επεσήμανε πως «η πρόσφατη ρωσική επενδυτική δραστηριότητα στη Κύπρο αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη και σταθερή επιχειρηματική σχέση» μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, ενώ παράλληλα σημείωσε πως η Ρωσία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Κύπρο, με τον αριθμό των Ρώσων τουριστών να έχει φθάσει φέτος μέχρι τον Αύγουστο του 2014 τους 500 χιλιάδες, καταγράφοντας μια «εντυπωσιακή αύξηση κατά 17% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2013».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε πως η Κυβέρνηση έχει επενδύσει ουσιαστικό χρόνο και προσπάθεια για εξυγίανση και μεταρρύθμιση της κυπριακής οικονομίας, από τότε που υπογράφτηκε το μνημόνιο με την Τρόικα, σημειώνοντας πως χωρίς αμφιβολία η Κύπρος κάνει σταθερή πρόοδο ως προς την εκπλήρωση των όσων απαιτούνται με βάση το οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής της.

Υπογράμμισε τις «αναβαθμίσεις των προοπτικών για την οικονομία από τους οίκους αξιολόγησης, τη γρήγορη επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές, τη σημαντική αύξηση κατά 13% στις εγγραφές εταιρειών κατά την περίοδο μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου 2014 και τη σημαντική βελτίωση των δημόσιων οικονομικών» της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το συνέδριο θα συμβάλει κατά πολύ στην περαιτέρω ενδυνάμωση των στενών επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπό το φως των σημερινών οικονομικών προκλήσεων, σημειώνοντας πως το συνέδριο αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για όλους τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν περαιτέρω την επιχειρηματική διασύνδεση Ρωσίας και Κύπρου, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ρωσική Ομοσπονδία υπήρξε πάντα ένας πολύτιμος οικονομικός και εμπορικός εταίρος για την Κύπρο.

Εξάλλου, σε ομιλία του ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάτσι αναφερόμενος στα μέτρα της ΕΕ  κατά της Ρωσίας, με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία, εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση της χώρας του για τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτος μέλος της ΕΕ, «να περιορίσει τις Βρυξέλλες από το να κάνει αυτό τον πόλεμο των κυρώσεων ακόμη χειρότερο».

«Η χώρα μας ασφαλώς κάνει όλες τις απαραίτητες διπλωματικές προσπάθειες για να βοηθήσει στο να επέλθει η ειρήνη στην Ουκρανία και πιστεύουμε ότι ο πολιτικός διάλογος μεταξύ Ρωσίας και η ΕΕ αυτή τη στιγμή είναι ζωτικής σημασίας», είπε.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ