Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

"Izvestia": η κρατική Ντούμα προτείνει να περιοριστεί η συμμετοχή των ξένων στα ΜΜΕ της Ρωσίας

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014   5:09:00 μ.μ.


Στην Κρατική Ντούμα προτείνουν να μειωθεί το μερίδιο των ξένων μετόχων σε ρωσικά μέσα μαζική ενημέρωσης μέχρι τα 20% και να διαδοθεί ο περιορισμός αυτός σε έντυπα μέσα, γράφει την Τετάρτη η εφημερίδα «Izvestia».

Τώρα οι ξένοι μπορούν να κατέχουν έως 50% του τηλεοπτικού ή του ραδιοφωνικού σταθμού, και για τα έντυπα ΜΜΕ δεν υπάρχουν καθόλου περιορισμοί. Για παράδειγμα, μία από τις κύριες ρωσικές επιχειρηματικές εφημερίδες "Vedomosti" βρίσκεται στην κατοχή της βρετανικής Financial Times, του αμερικάνικου Wall Street Journal και του ευρωπαϊκού ομίλου ΜΜΕ Sanoma.
Κατά τη γνώμη των βουλευτών Βαντίμ Ντένγκιν, Βλαδίμιρ Παράχιν και Ντενίς Βρονένκοφ οι τροποποιήσεις στο νόμο περί των ΜΜΕ χρειάζονται για την εξασφάλιση της ασφάλειας της χώρας και δεν είναι προσπάθεια της πολιτικής πίεσης στον Τύπο.
"Εδώ δεν υπάρχει καμία πίεση στους επιχειρηματίες, ποια ιδρύματα συμμετέχουν δεν μπορούμε να αποφασίσουμε εμείς. Τασσόμαστε υπέρ του περιορισμού μέχρι 20% για ξένους μετόχους. "Όποιος κατέχει πληροφορίες, κατέχει τον κόσμο ". Είναι κατανοητό ότι σε περίπτωση που οι ξένοι βγαίνουν στην αγορά των ΜΜΕ μιας άλλης χώρας, στην ουσία αποκτούν πρόσβαση στις σκέψεις των ανθρώπων, στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, για ποιο λόγο ένας άνθρωπος αγοράζει τα ΜΜΕ, να ασχολείται με επιχειρηματική δραστηριοποίηση ή να περάσει τη δική του πολιτική και να αλλάξει την κατάσταση στη χώρα ", παραθέτει η έκδοση τα λόγια του Β.Ντένγκιν.
"Εάν μιλάμε για μεγαλύτερο ποσοστό, π.χ., 25%, είναι πλέον μερίδιο μετοχών με δυνατότητα να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην πληροφοριακή πολιτική οποιασδήποτε έκδοσης ", επιχειρείται ο Β. Παράχιν.
«Μπορούμε να αποκαλέσουμε την πρόταση των συναδέλφων μου ως επίκαιρη και ανταποκρίσιμη στις προκλήσεις της εποχής, αφού τέτοιου είδους νομοσχέδια υπάρχουν σε πολλές κύριες χώρες του κόσμου, όπου πράγματι περιορίζονται οι δυνατότητες των ιδιοκτητών από την άποψη συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο των μέσων μαζικής ενημέρωσης», είπε στο πρακτορείο RIA NOVOSTI ο πρώτος Αναπληρωτής του Προέδρου της Επιτροπής της Κρατικής Ντούμας σε θέματα πληροφοριακής πολιτικής Λεωνίδ Λέβιν.
Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο οι οποίες δεν είναι καταχωρημένες ως ΜΜΕ.
Όπως γράφει η εφημερίδα, προτείνεται να εισαχθούν οι περιορισμοί από την 1η Ιανουαρίου του 2016.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ