Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Πούτιν: Η Σύνοδος Κορυφής της Κασπίας έγινε επαναστατικό

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014   11:06:00 π.μ.


Πούτιν: Η Σύνοδος Κορυφής της Κασπίας έγινε επαναστατικό
Το μεγαλύτερο μέρος της λεκάνης της Κασπίας θάλασσας θα παραμείνει σε κοινή χρήση των κρατών που βρίσκονται στα παράλιά της, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν, αφού μίλησε για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Κασπίας, μεταδίδει το πρακτορείο RIA NOVOSTI.

Οι επικεφαλής των κρατών της Κασπίας, δηλαδή της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν, του Ιράν, του Καζαχστάν και του Τουρκμενιστάν, συζήτησαν τα πιο ευαίσθητα θέματα της περιοχής, μεταξύ άλλων και το νομικό καθεστώς της Κασπίας, της μεγαλύτερης λίμνης που βρίσκεται στα σύνορα της Ευρώπης με την Ασία και αποκαλείται θάλασσα λόγω του μεγέθους της.
Η συνθήκη για το νομικό καθεστώς της μπορεί να υπογραφεί στο προσεχές διάστημα, εξέφρασε την πεποίθηση ο Πρόεδρος της Ρωσίας.
"Ένα από τα βασικά αποτελέσματα θεωρώ την μεγάλη πρόοδο στην προετοιμασία της Συνθήκης για το νομικό καθεστώς της Κασπίας. Αυτό το γεγονός υπέστη δυνατό χάρη στον συντονισμό βασικών αρχών της δράσης των κρατών της Κασπίας στη θάλασσα ", είπε ο Πούτιν. Οι αρχές αυτές διατυπώνονται στην πολιτική δήλωση που υπέγραψαν οι επικεφαλής των πέντε κρατών, πρόσθεσε.
"Με τον τρόπο αυτό επιτυχώς θα ολοκληρώσουμε την εργασία που διαρκεί εδώ και 18 χρόνια", επισήμανε ο Πούτιν.
"Μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων καταφέραμε να διατυπώσουμε καθαρά τον διαχωρισμό των υδάτινων επιφανειών, του βυθού και των βαθών, για το καθεστώς της ναυσιπλοΐας και της αλιείας. Πολύ σημαντική είναι η αρχή, ότι το μεγαλύτερο μέρος της Κασπίας θα παραμένει στην κοινή χρήση των πλευρών.
Χάρη σε όλα αυτά τώρα θα αρθούν όλες οι παρεξηγήσεις ή κάποια ένταση στις διακρατικές σχέσεις οι οποίες νωρίτερα μπορούσαν θα εμφανιστούν λόγω διάφορης ερμηνείας του καθεστώτος των υδάτων της Κασπίας ", είπε ο Πούτιν.
Στη δήλωση καθιερώθηκε επίσης μία αρχή από τις βασικές για την εξασφάλιση σταθερότητας και ασφαλείας: το δικαίωμα παραμονής στην Κασπία θάλασσα έχουν μόνο οι Ένοπλες Δυνάμεις αποκλειστικά των παραλιακών χωρών.
"Αυτό το καθεστώς δημιουργήθηκε εδώ ιστορικά, Και δε σκοπεύουμε να το αλλάξουμε ", υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ρωσίας.
"Η Ρωσία από το 2005 διατηρεί την απαγόρευση της αλιείας του οξύρυγχου της Κασπίας. Και δεν σκοπεύουμε να την άρουμε, μέχρι να σταθεροποιηθεί ο αριθμός των ψαριών αυτών ", επίσης επισήμανε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου.
Με την υπογραφή της συμφωνίας για την προστασία των υδάτινων βιολογικών πόρων της Κασπίας εμφανίστηκε η νομική βάση για την κοινή προστασία σπανίων ειδών των ψαριών.
Μεγάλη σημασία έχει και η συμφωνία για την πενταμερή συνεργασία στην αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων που υπογράφτηκε στο Αστραχάν. "Συμφωνήσαμε ότι προς ανάπτυξη των εδαφιών αυτού του εγγράφου θα συντονιστούν οι περιοχές ευθύνης των εθνικών υπηρεσιών διάσωσης ", δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας.
Οι φυσικοί πόροι της μοναδικής υδάτινης δεξαμενής περιλαμβάνουν πάνω από 500 είδη φυτών και 854 είδη ψαριών, μεταξύ άλλων εδώ υπάρχουν περίπου 90% από το οξύρυγχο του κόσμου. ΟΙ βασικοί τομείς της οικονομικής ανάπτυξης και της συνεργασίας στην Κασπία είναι η εξόρυξη μεταλλείων, η ναυσιπλοΐα και η αλιεία.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ