Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Επιδιώκουν «εισαγωγή» φτηνών τεχνιτών από το εξωτερικό

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014   1:27:00 μ.μ.


Επιδιώκουν «εισαγωγή» φτηνών τεχνιτών από το εξωτερικό
Φθηνούς τεχνίτες από το εξωτερικό θα εισάγει η κυβέρνηση για να καλύψει «την έλλειψη» ειδικευμένου προσωπικού σε διάφορους κλάδους.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι η κυβέρνηση της Καμπέρας σχεδιάζει την εισαγωγή μηχανικών αυτοκινήτων, μαραγκών, κτιστών, παιδοκόμων, φροντιστών ηλικιωμένων, μαγείρων, νοσοκόμων, διευθυντών επιχειρήσεων και πολλών άλλων κατηγοριών, με 10% χαμηλότερες αμοιβές από αυτές που προβλέπουν οι προϋποθέσεις παροχής βίζας 457 σε αλλοδαπούς τεχνίτες και επαγγελματίες.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα χαλαρώσει τα γλωσσικά κριτήρια έκδοσης της επίμαχης βίζας, ώστε να εξασφαλίζουν άδεια εισόδου στην Αυστραλία αλλοδαποί τεχνίτες με περιορισμένη γνώση της αγγλικής γλώσσας.
Η κυβέρνηση διατείνεται, ότι η μεγάλη έλλειψη ειδικευμένων χεριών απειλεί διάφορους κλάδους της παραγωγής με σημαντικό κόστος στην εθνική οικονομία.
Στην πράξη, η κυβέρνηση υιοθετεί τις προτάσεις της εργοδοσίας για μαζική εισαγωγή φθηνών εργατικών χεριών, που θα λειτουργήσουν ως μοχλοί πίεσης στους ντόπιους εργαζομένους, που απορρίπτουν υψηλές αμοιβές για εκτός έδρας εργασία.
Η εργοδοσία ισχυρίζεται, ότι οι προσφερόμενες έξτρα αμοιβές σε τεχνίτες για να μετακινηθούν σε άλλη Πολιτεία ή πόλη δεν αποτελούν, πλέον, κίνητρο. Θα υποχρεωθούν, όμως, να μετακινηθούν αν εισαχθούν από το εξωτερικό τεχνίτες, μισθολογικά ελκυστικοί για την εργοδοσία, αφού η αμοιβή τους θα είναι χαμηλότερη.
Οι νέες προϋποθέσεις παροχής βίζας 457 εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση Abbott και θα ισχύσουν, αρχικά, για αλλοδαπούς τεχνίτες που θα δεχθούν να εργαστούν στο Darwin. Η κυβέρνηση επέλεξε το Darwin για να αναχαιτίσει τη μαζική μετακίνηση τεχνιτών εκτός της πρωτεύουσας της Βόρειας Αυστραλίας, στην πλατφόρμα άντλησης φυσικού αερίου Ichthys.
Εκτιμάται, ότι και άλλες περιοχές της Επικράτειας που δοκιμάζονται από έλλειψη τεχνιτών θα υιοθετήσουν το κυβερνητικό σχέδιο, για να εξασφαλίσουν τους αναγκαίους τεχνίτες για την ανάπτυξη των οικονομιών τους.
Η βοηθός του υπουργού Μετανάστευσης, γερουσιαστής Michaelia Cash, δηλώνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να πλαισιώσει, όχι να αντικαταστήσει τους Αυστραλούς εργαζομένους».
Τα εργατικά συνδικάτα της χώρας, τα οποία βρίσκονται σε κόντρα με την κυβέρνηση Abbott για τη βίζα 457, αντέδρασαν ήδη στο κυβερνητικό σχέδιο εισαγωγής φθηνών εργατικών χεριών με περιορισμένη γνώση της αγγλικής γλώσσας.
Τα συνδικάτα θεωρούν το κυβερνητικό σχέδιο μεθοδευμένη προσπάθεια μείωσης των μισθών των Αυστραλών εργαζομένων και προφητεύουν, ότι απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να επιβάλει τις ιδιωτικές συμβάσεις απασχόλησης με χαμηλότερες αμοιβές και υποβαθμισμένες συνθήκες εργασίας.
Η πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Αυστραλίας, σχολιάζει ότι το κυβερνητικό σχέδιο θα «υπονομεύσει πλήρως» τους Αυστραλούς εργαζομένους, ενώ ο γραμματέας του Συνδικάτου Ηλεκτρολόγων Αυστραλίας, Allen Hicks, εκφράζει φόβους για κατακλυσμό της αυστραλιανής αγοράς εργασίας από ανειδίκευτους αλλοδαπούς.
Οι «περιορισμοί» που θέτει η κυβέρνηση στους εργοδότες κρίνονται προσχηματικοί, όχι ουσιαστικοί. Σύμφωνα με τις διαρρέουσες πληροφορίες το υπουργείο Μετανάστευσης θα επιτρέπει την πρόσκληση φθηνών μεταναστών σε συγκεκριμένες περιοχές της επικράτειας και αφού οι ανάγκες της περιοχής αυτής επιβεβαιωθούν από αυστραλιανή.
Στο τέλος του οικονομικού έτους 2013-2014 υπήρχαν στην Αυστραλία 108.870 αλλοδαποί με βίζα 457 ή περίπου 1% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Το ποσοστό αυτό θεωρείται υψηλό σε σχέση με το εθνικό ποσοστό ανεργίας.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ