Ροη ειδησεων

Αφγανιστάν: Ο Ασράφ Γάνι ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών

Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου 2014   10:24:00 μ.μ.


Αφγανιστάν: Ο Ασράφ Γάνι ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών
Ο 'Ασραφ Γάνι ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εκλογική επιτροπή, ύστερα από τρεις μήνες αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος από τον πολιτικό του αντίπαλο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ.

Ο Γάνι, πανεπιστημιακός, οικονομολόγος, πρώην οικονομικός αναλυτής της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και πρώην υπουργός Οικονομικών,  ο οποίος διαδέχεται τον Χαμίντ Καρζάι, υπέγραψε νωρίτερα σήμερα συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας μαζί με τον Αμπντουλάχ προκειμένου να τερματιστεί η σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ανδρών που άρχισε από τον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 14 Ιουλίου, ο οποίος σημαδεύτηκε από εκτεταμένη νοθεία.
Ο πρόεδρος της ανεξάρτητης εκλογικής επιτροπής Αχμαντ Γιουσούφ Νουριστάνι παραδέχτηκε ότι σημειώθηκαν σοβαρές παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία και δήλωσε ότι η έρευνα του ΟΗΕ δεν μπόρεσε να τις εντοπίσει στο σύνολό τους. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, βάσει της επίσημης τελικής καταμέτρησης των ψήφων, η επιτροπή είχε καθήκον να κηρύξει νικητή.
«Η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή του Αφγανιστάν κηρύσσει τον δρα Ασράφ Γάνι Αχμαντ νικητή των προεδρικών εκλογών και πρόεδρο του Αφγανιστάν», δήλωσε ο Νουριστάνι χωρίς να αναφέρει τελικά ποσοστά της καταμέτρησης των ψήφων.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ