Ροη ειδησεων

Οι τράπεζες ρίχνουν κι άλλο τα τα επιτόκια καταθέσεων

Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014   11:15:00 π.μ.


Οι τράπεζες ρίχνουν κι άλλο τα τα επιτόκια καταθέσεων
Σε νέες συντονισμένες μειώσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων προχώρησαν τα τελευταία 24ωρα οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι, ενάμιση περίπου μήνα μετά την τελευταία προς τα κάτω αναπροσαρμογή του κόστους άντλησης ρευστότητας από το αποταμιευτικό κοινό.

Πρόκειται για κινήσεις που εντάσσονται στα επιχειρησιακά πλάνα των τραπεζών μέσω των οποίων οι διοικήσεις τους στοχεύουν στην ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους. Μετά τις τελευταίες αλλαγές το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων κυμαίνεται μεταξύ 1,6% και 1,9%, ανάλογα με το ποσό της κατάθεσης για διάρκεια έως και 1 έτος στους τέσσερις μεγαλύτερους ομίλους.
Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος περάσει επιτυχώς τον «κάβο» των εν εξελίξει ασκήσεων προσομοίωσης που διεξάγονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), οι αποδόσεις αναμένεται να υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Στόχος των τραπεζών αποτελεί η διαμόρφωση του μέσου ετησιοποιημένου κόστους στους λογαριασμούς προθεσμίας στο 1,50% μέχρι και το τέλος του α' τριμήνου του 2015, επίπεδα που απέχουν πλέον μία ή δύο ακόμη κινήσεις από τα ισχύοντα σήμερα επιτόκια. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μέση απόδοση των νέων προθεσμιακών καταθέσεων με διάρκεια ως ένα έτος που συνήφθησαν τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2010, στο 2,28%.
Πρόκειται για επίπεδα χαμηλότερα κατά 120 μονάδες βάσης σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα και κατά 54 μονάδες σε σύγκριση με τον περασμένο Δεκέμβριο. Η μείωση αυτή έχει βοηθήσει καθοριστικά τις τράπεζες να βελτιώσουν το επιτοκιακό τους περιθώριο, το οποίο ωστόσο υπολείπεται ακόμη των στόχων που έχουν θέσει στα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχουν υποβάλει στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, η διαφορά στα μέσα επιτόκια δανείων και καταθέσεων διαμορφώθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο 3,77%, ενισχυμένη σε σχέση με το τέλος του 2013, όταν βρισκόταν στο 3,54% και σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα (3,07%). Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφασίστηκε η μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 10 μονάδες βάσης, στο ιστορικό χαμηλό του 0,05%.
Μετά από κάθε τέτοια απόφαση, οι τράπεζες προχωρούν σε προς τα κάτω αναθεώρηση των αποδόσεων που προσφέρουν σε σειρά καταθετικών προγραμμάτων, κυρίως σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης. Μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις οι περικοπές αυτές να είναι μικρότερες από τις αντίστοιχες μεταβολές του παρεμβατικού επιτοκίου της Ευρωτράπεζας, ωστόσο περιορίζουν περαιτέρω την ήδη πολύ μικρή ανταμοιβή της πλειονότητας των τρεχούμενων λογαριασμών και του Ταμιευτηρίου.
Από την άλλη πλευρά, στις προθεσμιακές καταθέσεις, όπως προαναφέρθηκε, οι κινήσεις είναι συνάρτηση του γενικότερου κλίματος στην οικονομία, της εμπιστοσύνης απέναντι στο τραπεζικό σύστημα και της πορείας των υπολοίπων των καταθέσεων.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ